Н апук на всички диети за лятото, ние ви предлагаме една рецепта, с която да избягате от досадното броене на калории и да се насладите на един вкусен десерт.
Какви са необходимите продукти:
За карамеления крем:
- 140 г захар
- 120 г течна животинска сметана (35% масленост)
- 60 г кондензирано мляко
- 1 шушулка ванилия
- 2 г сол
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
За карамелизираните лешници:
- 100 г печени белени лешници
- 25 г захар
- 25 мл вода
За тестото:
- 1 яйце размер L
- 2 жълтъка
- 75 г захар
- 120 г брашно от лешници
- 30 г рашно
- 55 г разтопено езсолно масло
- 60 г захар
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
А ето и как да го приготвите:
1. За карамеления крем сипете кондензираното мляко и течната сметана в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия заедно с двете половини шушулка. Оставете сместа да кипне. В друга тенджерка сипете захарта и я оставете да се карамелизира. Разбърквайте внимателно с помощта на силиконова шпатула. Щом карамелът придобие тъмнозлатист цвят, добавете сместа от сметана и кондензирано мляко, при непрекъснато бъркане. Накрая добавете солта, разбъркайте и дръпнете от огъня. Излейте горещата смес върху предварително нарязаното на кубчета и поставено в купа масло. Пасирайте сместа до хомогенност. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.
2. За захаросаните лешници сипете захарта и водата в тенджерка с дълга дръжка. Щом сместа заври и захарта започне да образува балончета по повърхността, добавете целите лешници. Разтръскайте съда, за да се покрият лешниците добре със захарта. Изсипете в тава, постлана с хартия за печене и разстелете на един слой ядките.
3. За тестото смесете в купа смлените лешници, брашното и захарта. Разбъркайте. Добавете яйцето и двата жълтъка. Разбъркайте. Добавете 1 с.л. от сместа към охладеното разтопено масло и разбъркайте. Изсипете в купата при тестото и разбъркайте. В друга купа, с помощта на миксер разбийте белтъците, добавете 60 г захар, малко по малко, без да спирате да разбивате до получаването на твърд сняг.
4. Добавете меренга на порции към тестото, като разбърквате внимателно. Изсипете сместа във форма с подвижно дъно (диаметър 16 см) и печете на 160 градуса 35 минути.
5. Извадете сладкиша от формата и го поставете върху поднос. Разбъркайте карамеления крем и го прехвърлете в пош с широк накрайник. Шприцовайте крема върху сладкиша с кръгови движения, започвайки от центъра му. Подредете захаросаните лешници по борда на сладкиша.
За още неустоими рецепти последвайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!