О ризът е една от най-популярните храни в цял свят. Той осигурява бърза и незабавна енергия на организма, регулира и подобрява работата на червата, стабилизира нивата на кръвната захар и забавя процеса на стареене.
Оризът е основен източник на витамин В1. Той е основна храна в много кухни по света и важна култура за повече от половината от световното население.
Днес ви предлагаме да опитате една не толкова традиционна, но много вкусна рецепта от Близкия изток - ориз по персийски.
Необходими продукти
- 200 г пушен или обикновен ориз басмати
- 125 г кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- щипка шафран
- 1 с.л. запечени кедрови ядки
- 2 с.л. олио
- 30 г безсолно масло
Начин на приготвяне
Измийте ориза под студена течаща вода,докато водата, която тече отдолу, стане прозрачна. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. сипете ориза във врящата вода и варете 10 минути. Прецедете ориза, а след това го измийте под студена течаща вода. Изцедете добре.
В сух тиган запечете семената кориандър за минута. След това ги счукайте в хаванче.
В купа смесете киселото мляко с нишките шафран, сол, запечените кедрови ядки и семена от кориандър. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте добре.
Увийте капака на съда, в който ще готвите ориза с чиста кухненска кърпа и стегнете краищата ѝ, за да не висят. Разтопете маслото в съда с двойно дъно и го разнесете по дъното му. Сипете ориза в съда и го притиснете леко. Поставете капака и гответе на ниска до умерена температура 20-30 минути, без да отваряте или да разбърквате.
Отхлупете съда с ориза. Поставете голяма чиния върху върху него и обърнете ориза в нея.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!