И скате да изненадате някого за рождения му ден? Купили сте подарък, но все пак желаете да направите нещо сами - тогава защо не се опитате да приготвите тортата за празника?
Ето как да приготвите вкусна шоколадова торта:
Необходими продукти:
За блатовете:
- 400 г брашно
- 400 г фина кристална захар
- 90 г какао
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 105 г кокосово масло
- 2 яйца
- 230 мл мътеница
- 1 1/2 ч.л. ванилова паста
- 230 мл гореща вода
За млечния шоколадов крем Шантили:
- 800 г прясна течна сметана
- 1 ч.л. ванилова паста
- 400 г млечен шоколад
За декорация:
- 200 г бял шоколад
- 200 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
1. За блатовете сипете в купа сухите съставки - брашно, захар, сода бакпулвер, сол и какао. Разбъркайте добре.
2. В друга купа сипете мътеницата, разтопеното кокосово масло, 2 яйца и ваниловата паста. Разбийте с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете сухите съставки, като сипвате лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Накрая добавете горещата вода.
3. Намажете с олио дъното и стените на 2 форми (диаметър 20-22 см) и поставете кръг от хартия за печене на дъното им. Поставете хартия за печене и по стените на формите, така че да излиза над формата. Разпределете сместа за блатове по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. Щом прободете блата с клечка, тя трябва да излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат напълно.
4. За млечния шоколадов крем Шантили нарежете млечния шоколад и го сложете в голяма купа, може да използвате и шоколадов чипс. В тенджерка сипете 400 мл течна сметана и добавете ваниловата паста. Щом сметаната заври, я излейте върху шоколада. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи. След това добавете останалата течна сметана, която трябва да е студена. Разбъркайте и покрийте крема с прозрачно фолио (да покрива повърхността му). Поставете в хладилник за 5 часа.
5. За декорацията темперирайте белия шоколад, като го начупите и го поставите в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна за 30 секунди или докато половината шоколад се разтопи, а останалия шоколад все още не е. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. По същия начин темперирайте и натуралния шоколад. Пресипете всеки вид разтопен шоколад в пош за еднократна употреба или плик с цип и отрежете края му.
6. Поставете лист А4 с надпис HAPPY под лист хартия за печене. Шприцовайте малка точка в горния ляв край на буквата и поставете дървена клечка. След това изпишете буквата, като шприцовате шоколад по шаблона. По същия начин оформете и останалите 4 букви, като първо закрепвате дървена клечка в горния ляв ъгъл. Поставете друг лист А4 с надпис BIRTHDAY под друг лист хартия за печене. Изпишете буквите с бял шоколад, без да поставяте дървени клечки. Отрежете тънко края на поша с натурален шоколад и направете тънки ленти върху белите букви. Вдигнете буквите преди натуралния шоколад да се е втвърдил напълно..
7. Загрейте останалия разтопен бял шоколад с помощта на сешоар и го пресипете в пош или плик с цип, като отрежете края му тънко. Шприцовайте тънки ленти вертикално, по цялата повърхност на лист твърд целофан или гъвкава пластмасова подложка. След това шприцовайте хоризонтални ленти, без да оставяте големи дупки в получилата се решетка. Навийте подложката на свободно руло и го поставете в хладилник за 5 минути.
8. Изрежете горната неравна част на изстиналите блатове с помощта на назъбен нож. Поставете единия блат, с изравнената част нагоре върху поднос за торта. Разбийте студения крем с помощта на миксер. Нанесете плътен слой от него върху блата. Поставете втория блат с изрязаната страна надолу и притиснете добре. Нанесете крем плътно върху горния блат. След това нанесете крем и по стените на тортата. Поставете декорацията от бял шоколад върху тортата. Буквите BIRTHDAY подредете от предната страна на тортата, върху стената, а буквите HAPPY забучете с помощта на клечките върху тортата.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!