Ш околадът е неустоимо изкушение за почти всеки. Има хора, които могат да се откажат от много неща в живота си, но не биха се отказали от шоколада за нищо на света. Нежно топящ се, той доставя несравнимо удоволствие за сетивата ни. А мирисът му активира тета вълните в мозъка, което пък води до отпускане на тялото.
Днес ви предлагаме да си приготвите един вкусен и малко по-различен от традиционните шоколадови десерти - бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 6 жълтъка
- 125 г захар
- 500 мл течна сметана
- 1 шушулка ванилия
- 70 г какао
- 60 г натурален шоколад
- 270 г кокосова сметана
- 33 мл кафе еспресо
- щипка морска сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- лиофилизирани малини
Начин на приготвяне:
За шоколадовия крем сипете течната сметана в тенджерка и я загрейте почти до точка на кипене. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
В купа начупете шоколада. Залейте го с горещата сметана и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
В голяма купа разбийте яйцето и жълтъците заедно със захарта, докато тя се разтопи. Добавете какаото и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете разтопения шоколад със сметана и разбъркайте.
Пресипете сместа в кана и след това я разпределете в стъклени купички (бурканчета). Поставете бурканчетата в хладилник за 3 часа или за цяла нощ.
В купа сипете кокосовата сметана, добавете кафето и щипка сол. Разбъркайте. Пресипете в сладкарски сифон с газ и шприцовайте сметана върху всяко бурканче. Поръсете с лиофилизирани малини.
*Съвети:
Можете да замразите шестте белтъка и да ги използвате за меренг, например.
Ако не разполагате със сладкарски сифон, използвайте смес от сладкарска сметана и кокосова сметана и я разбийте до утрояване на обема.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!