П етият по големина щат в САЩ, ограден от планините Сангре де Кристо на север и пустинята Чихуахуан на юг, е земя на подвижни пясъчни дюни, праисторически петроглифи, приказни пещери и спящи вулкани. Не по-малко разнообразна от топографията е и културата, която отразява историята на коренното население, испанците и англо-американците, които съжителстват в Ню Мексико от векове. Най-вероятно ще се сблъскате с това разнообразие чрез кухнята - ярка и цветна смесица от индиански, мексикански и испански вкусове е една от най-големите атракции на щата. Но тъй като задушените зелени чилита и пухкавият пържен хляб изискват внимание, историята на един от елементите на масата лесно се пренебрегва: виното, съобщи Nationalgeographic.
Много преди калифорнийците да засадят първите си лозя, в Ню Мексико се отглежда грозде. В индианското пуебло южно от Албакърки се намира първото регистрирано лозе в щата, създадено от двама францискански монаси през 1629 г. До 1880 г. повече от 12140 декара лозя произвеждат 908 000 галона вино, което превръща Ню Мексико в петия по големина производител на вино в страната. През следващото столетие производството на вино в Ню Мексико намалява поради поредица от опустошителни наводнения, съчетани с възхода на конкуренти като Калифорния. През 70-те години на ХХ век винарните започват да се възстановяват и до началото на новото хилядолетие Ню Мексико произвежда близо един милион галона вино. Оттогава индустрията продължава да се развива, но все още е малко известна сред международните любители на виното.
Това отчасти се дължи на факта, че много малко от 56-те винарни в Ню Мексико изнасят в чужбина. Около 85 % от тях са малки предприятия, които произвеждат по-малко от 7000 броя годишно. Това прави дегустацията на вина от Ню Мексико преживяване, за което си струва да се пътува. Винопроизводителите тук се гордеят с личното отношение, което придават на преживяванията по вратите на избите, дори когато индустрията продължава да се разраства - неформалните разговори на чаша вино правят дегустационните сесии сякаш сте на гости в нечий дом. Общностният дух сред винопроизводителите също е силен, благодарение на предизвикателствата на работата в такава отдалечена и сурова среда.
Днес винарските изби се намират в различни екосистеми на щата. Най-плодовитият район е между Албакърки и границата с Тексас, където в южните лозарски райони на долината Middle Rio Grande Valley и Mimbres Valley се намират 85% от винарните в щата. Тук топлите дни и хладните нощи създават идеални условия за отглеждане на италиански сортове като Санджовезе и Монтепулчано. Най-лесното място за опитване на вината на Ню Мексико е столицата на щата Албакърки с високата концентрация на дегустационни зали около Стария град Плаза и достъпа до живописни лозя на един час път с кола от града.
Един от най-интересните винарски райони се намира около град Таос в северната част на страната, където пътниците могат да се запознаят отблизо с приключенския дух на винопроизводителите от Ню Мексико, които отглеждат грозде - като Мерло и Ризлинг - на голяма надморска височина. Обитаван от индианци от 1450 г., днес Таос е средище на любители на високопланинските спортове и търсачи на духовно здраве - но също така е идеалното място за дегустация на плътните и комплексни вина от най-северния винен район на Ню Мексико. По пътя от Албакърки дотам ще минете покрай праисторически сгради от тухли, индиански пуебло и стари испански селища, където от векове се отглежда винено грозде. Докато се изкачвате от пустинята към планината и забелязвате спада на температурата, не е трудно да си представите препятствията, с които се сблъскват винарските изби на 7000 м н.в. - измръзване, по-кратък вегетационен период и градушки, и това са само някои от тях.
„Тъй като демографските характеристики на Ню Мексико вече са разнообразни, и индустрията е разнообразна“, казва Крис Гоблет, изпълнителен директор на New Mexico Wine, компания с нестопанска цел, която работи за популяризиране и защита на виното в щата. Ню Мексико има един от най-високите проценти испаноговорящи в САЩ - 49,78% през 2024 г., според Световния преглед на населението - и пътуващите могат да видят това отразено в опита на избите в местните лозя, където могат да опитат вина, създадени от индианци, жени и испаноговорящи винопроизводители.
Можете да опитате испанско бавно печено прасе на селската врата на избата на винарска изба Las Nueve Niñas в планината Сангре де Кристо или да отпиете вино, докато гледате представление на фламенко в една от трите съвременни дегустационни зали на винарска изба Vara - две в Албакърки и една в Санта Фе. На други места, докато гледат към назъбените върхове на планината Barrancos Blancos от винарната Vivác в Диксън, посетителите могат да опитат гладкото, ягодово вино от арония, направено в партньорство с Робърт Мирабал, индиански музикант, носител на награда „Грами“.