П одаръци, украса, къщата трябва да е безупречна и трапезата пълна. При всички тези задачи е лесно да забравим някой от най-важните елементи на трапезата за Бъдни вечер.
Традицията повелява на празничната маса в нощта преди Коледа да бъдат поднесени нечетен брой постни ястия. Представяме ви нашите 7 рецепти за Бъдни вечер и ви пожелаваме приятно готвене:
Содената питка е най-важният елемент
1 кг. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
хладка вода, колкото поема
Пресейте брашното и оформете кладенче, изсипете съставките и замесете тесто с хладката вода. Тази питка не втасва. Декорирайте с малко от тестото и печете до готовност.
Боб яхния
250 гр боб
1 морков
1 чушка
1 глава лук
1 люта чушка
2 с.л. брашно
олио
червен пипер
черен пипер
магданоз
чубрица
джоджен
сол
След като бобът заври, излейте водата и налейте нова. Може да смените водата на боба още веднъж, два пъти.
Междувременно нарежете всички продукти на еднакви кубчета. Когато бобът заври за трети път, сложете и останалите продукти. Оставете боба да ври на тих огън.
Щом зърната омекнат може да сгъстите боба като запържите малко червен пипер и брашно.
Смесете с малко от бульона и изсипете към боба - оставете да ври още 10 минути.
Зелеви сарми
1 кг кисело зеле (листа)
200 г булгур (с варене)
500 мл зелев сок
60 мл олио
6 сушени червени чушки
4 скилидки чесън от туршия
4 стръка праз
1/2 връзка магданоз
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. сух джоджен
Чушките се попарват в кипяща вода, за да омекнат, след това се накълцват.
Празът и чесънът се наситняват и се запържват в половината олио.
Добавят се доматен концентрат, магданоз, червен пипер, джодженът, чушките и булгурът. Налива се половината зелев сок и плънката се готви, докато булгурът поеме течността.
От зелевите листа и плънката се свиват малки сарми, които се подреждат в плитък съд с капак.
Наливат се останалите зелев сок и олио, и се поръсва с останалия червен пипер. Сармите се готвят на тих огън, докато течността се изпари.
След това капакът се маха и ястието се запича за 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се.
С приготвянето на сармите всички важни елементи от вечерята са готови.
Лучени сарми
8 големи глави лук
250 г едри печурки
20 г сушени манатарки
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
1 стрък розмарин
150 г хляб (5 филийки)
2 с.л. доматен концентрат
8 с. л. зехтин
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус
Лукът се почиства, отрязват се капачета и се цепва вертикално, така че само най-външните слоеве да са прорязани. Лукът се вари около 10 минути, докато леко омекне в сърцевината. След това се охлажда, външните пластове се махат и се запазват, а вътрешността се нарязва на кубчета.
Хлябът, заедно с корите, се смила в блендер. След това се запържва в 2 с. л. от зехтина на умерен огън, докато трохите станат златисти. Манатарките се накисват в гореща вода и се оставят да набъбнат. Печурките се обелват, шапките и пънчетата им се режат на кубчета, розмаринът и чесънът се наситняват.
В останалия зехтин първо се запържват сърцевината на лука и чесънът, а след това се прибавят печурките и розмаринът. Когато гъбите започват да омекват, се слагат отцедените и наситнени манатарки (водата се запазва). Сипва се доматеният концентрат и щом и той се запържи леко, се налива виното, накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Накрая гъбената смес се събира с трохите. Отделените външни слоеве на лука се пълнят със сместа и се подреждат в тава с отвора надолу. Останалата плънка се разпределя отгоре, налива се водата от манатарките, полива се със зехтин и се посолява.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути. След това фолиото се отстранява и лукът се допича за още 15 минути на 220 градуса.
Пълнени чушки
10 сухи червени чушки
5-6 почистени стръка праз
10 сухи сини сливи
100 гр. стафиди
50 гр. орехи
червен пипер
сол
черен пипер
1 лимон за поръсване и украсяване
Накиснете сушените чушки във вряла вода. Смесете нарязаните праз, сливи, орехи, стафиди и подправки - задушете в малко зехтин.
Напълнете чушките и ги подредете в тава с малко от водата, в която бяха накиснати. Печете до готовност.
Туршия и понеже е празник ви предлагаме най-богатата от всички - Царска туршия
Ошав с мед и канела
500 гр. сушени плодове
2 л. вода
3 с. л. мед
канела
карамфил
Начин на приготвяне:
Когато водата заври, сложете плодовете и подправките и варете на тих огън 20 минути.
Баница с тиква
500 – 600 гр. настъргана тиква
кори за баница
орехи
канела
кафява захар
олио
Задушете тиквата със захарта. Смесете с орехи и канела и разпределете плънката върху корите и навийте. Печете на 180 градуса.
Да ви е сладко!
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!