1

Ж ените серийни убийци често остават под радара. Те са по-уникална порода, като представляват едва около 16,7% от серийните убийци. Но още повече, че образът на серийния убиец може да бъде изненадващ, когато става въпрос за жени.

"Той няма да е този, който си мислите, че е. Вероятно това е медицинска сестра, баба, майка, някой, когото не бихте очаквали", казва Мариса Харисън, професор по психология в Пенсилванския държавен университет в Харисбърг, пред Newsweek.

34-годишната серийна убийца Луси Летби е бивша неонатологична сестра в Англия, която между юни 2015 г. и юни 2016 г. е убила седем бебета и е направила опит да убие други шест. През 2020 г. тя е обвинена в осем убийства и десет опита за убийство.

Нейните методи, които бяха разкрити по време на 10-месечен съдебен процес, включваха инжектиране на бебетата с въздух или инсулин, прехранване и физическо насилие с медицински инструменти. На 21 август 2023 г. Летби е осъдена на доживотен затвор.

"Бихте ли си помислили, че една обучена квалифицирана медицинска сестра би била способна да прояви небрежност, да не говорим, че тази жена така жестоко е наранила едно от бебетата в областта на корема, че патологът свидетелства, че нараняванията са равносилни на такива, че бебето изглежда така, сякаш го е блъснал камион", казва Харисън.

Харисън, която е автор на книгата "Също толкова смъртоносен: Харисън: "Психология на жените серийни убийци", казва, че този невзрачен аспект от личността на жените серийни убийци често е причината те да "могат да се измъкнат" за по-дълго време от мъжете серийни убийци. Всъщност 39% от жените серийни убийци работят на позиции, свързани със здравеопазването, точно като Летби.

"Обикновено жената е човек, от когото никога не бихте очаквали да нарани друг. Нашата представа за медицинска сестра не е убиец или нашата представа за майка не е убиец. Другото нещо е, че някой, който вреди на другите, не е в нашата схема за жените. Хората просто не смятат, че жените могат да правят това",  казва Харисън.

Един следовател от ФБР дори веднъж заяви, че няма такова нещо като жена сериен убиец.

"Това не е вярно", казва Харисън.

Харисън и нейният екип са написали първия известен ѝ документ, в който се сравняват демографските данни, мотивите, методите и характеристиките на психичното здраве на мъжете и жените серийни убийци.

Жените серийни убийци обикновено са бели, образовани, омъжени и в ролята на грижещи се за деца. Във всички случаи, които Харисън проучва, жените серийни убийци са се насочили към поне една жертва, която е била дете, възрастен или немощен човек - хора, които са имали "малък шанс да се противопоставят".

Криминалният психолог Рейчъл Толес казва, че преди 1900 г. серийните убийци са били приблизително 50 на 50 жени и мъже, защото жените са убивали децата си, често поради липсата на контрол върху раждаемостта или възможности за аборт по онова време.

"Това е генетичен компонент", казва Толес пред Newsweek. За съжаление обаче сме толкова изостанали в нашата област."

Енцо Якшич, който ръководи Групата за изследване на нетипичните убийства, допълва, че жените серийни убийци са "недостатъчно отчетени и оставени настрана".

"Те традиционно са пренебрегвани от изследователите, като са били отхвърляни като твърде слаби и крехки, за да извършат многобройни убийства. Но много жени серийни убийци са успели да се скрият зад качествата на надеждност и доброта, които обикновено им се приписват, за да станат по-ефективни и методични убийци", казва Якшич.

Проблемите след раждането и историята на психичните заболявания също играят роля, както при Андреа Йейтс, която признава, че е удавила петте си деца във ваната им през 2001 г. При нея се наблюдава тежка следродилна депресия, следродилна психоза и шизофрения. През 2006 г. повторното разглеждане на делото от съдебните заседатели признава Йейтс за невинна поради невменяемост.

"Рядко се случва, но се случва. Бебетата и майката са в опасност", казва Харисън. 

Близо 40% от тях обаче имат някаква форма на психично заболяване. Това не е толкова драстично, колкото данните за мъжете серийни убийци, но Харисън също смята, че липсват налични данни.

"Тук има голям компонент на психично заболяване и хората, които казват, че няма, правят огромна лоша услуга. Трябва да обърнем внимание на психичното здраве в тази страна", казва Харисън.

Харисън призова обикновените хора да обръщат внимание на тези, които преживяват психични кризи или "повдигат червени знамена".

"Не се страхувайте да задавате въпроси", каза Харисън.

Според Харисън най-честият мотив за убийствата на жените серийни убийци е бил финансова и властова изгода. Якшич също така отбеляза, че през последното десетилетие се наблюдава значително увеличение на убийствата, мотивирани от отмъщение, сред жените серийни убийци, които представляват 50% от случаите.

Един от най-ярките примери е серийната убийца Айлийн Уорнос, която е наречена "Дамата на смъртта". Уорнос е осъдена за убийството на шестима мъже във Флорида, докато се е занимавала със сексуални услуги в периода 1989-1990 г. Тя ограбвала клиентите си мъже и ги застрелвала. Твърдяла, че клиентите ѝ я изнасилвали - или се опитвали да я изнасилят - и че убийствата били при самозащита.

Първоначално Вуорнос разменя сексуални услуги в началното си училище срещу цигари и други лакомства. След това тя става секс работничка. Арестувана е през 1986 г., когато един от клиентите ѝ съобщава на полицията, че е извадила пистолет срещу него в колата и е поискала пари.

Вуорнос е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция през 2002 г. на 46-годишна възраст. Филмът "Чудовище" с Чарлийз Терон в главната роля разказва за първото убийство на Вуорнос и нейната екзекуция.

Най-често използваният метод е отравянето.

Кристен Гилбърт е серийна убийца от Масачузетс, която е осъдена за четири убийства и два опита за убийство на пациенти, приети в Медицинския център за ветерани. Тя предизвиквала спиране на сърдечната дейност на пациентите си, като инжектирала в чантите им за интравенозна терапия смъртоносни дози епинефрин. Тя се е отзовавала на кодираните спешни случаи, като често сама е реанимирала пациентите. Прокурорите твърдят, че тя е била дежурна в болницата по време на около половината от 350-те смъртни случая, настъпили по време на работата ѝ там.

"Различните методи, мотиви и цели също се използват, за да бъдат жените серийни убийци традиционно трудни за залавяне", казва Якшич.

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята

"71% от 28-те жени серийни убийци, действащи между 2010 и 2024 г., са арестувани, след като са убили собствените си деца, пациенти под тяхно наблюдение, познати или романтични партньори", казва още Якшич.

За мъжете е по-вероятно да се насочат единствено към жените. Освен това е много по-вероятно те да извършват сексуални престъпления и да преследват жертвите си, които са непознати

. Д-р Робърт Шуг, съдебен психолог и професор по криминология, заяви, че убийствата биха могли да се използват от мъжете серийни убийци, за да прикрият по някакъв начин сексуалните си мании. Това е особено вярно за предполагаеми серийни убийци като Рекс Хойерман, които се фокусират върху сексуални работници, които се смятат за "по-малки".

В книгата си "Жените серийни убийци: Как и защо жените се превръщат в чудовища" Питър Вронски показва, че мъжете и жените серийни убийци имат различни "подписи". Той отбелязва, че жените често не са склонни да насилват сексуално или да осакатяват физически жертвите си.

Толес казва, че жените не са склонни да живеят в същия "фантастичен свят" като мъжете серийни убийци.

"Мъжете серийни убийци са като ловци, преследват, водят си записи и избират кого да убият.  Жените събират, събират хората около себе си. Те ще съберат печалби или власт от престъпленията си", казва Харисън.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
-Скъпа, много пари харчиш за козметика. Направо ще полудея! -Скъпи, ако ме беше видял без грим, отдавна щеше да си полудял.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 27 минути

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

България Преди 2 часа

Проверките ще продължат през целия летен сезон

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

Любопитно Преди 2 часа

МКС ще бъде изведена от експлоатация през 2030г.

д

Зеленски заяви че десетима цивилни са били върнати от плен в Русия и Беларус

Свят Преди 4 часа

Повече по темата четете в следващите редове

и

Как Варна изпревари София по поскъпване на имотите

България Преди 4 часа

Скокът в цените е с 9% за първите три месеца

.

Започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския събор

Свят Преди 5 часа

Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност на 18 юли

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност на 18 юли

Свят Преди 5 часа

Повече подробности четете в следващите редове

А

Мощите на патриарх Евтимий пристигат в София

България Преди 6 часа

Мощите ще бъдат донесени от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий

Намериха изгубения "град на мъртвите" в Египет

Намериха изгубения "град на мъртвите" в Египет

Любопитно Преди 6 часа

Над 300 мумифицирани гроба са открити в древноегипетски некропол

Спират ли валежите? Виж какво ще е времето днес!

Спират ли валежите? Виж какво ще е времето днес!

България Преди 6 часа

Дневните температури ще се повишат

Украйна е нанесла тактически удар срещу Русия

Украйна е нанесла тактически удар срещу Русия

Свят Преди 14 часа

По време на атаката са били унищожени 120 дрона

Китай кани учени от цял свят да изследват проби от Луната

Китай кани учени от цял свят да изследват проби от Луната

Свят Преди 15 часа

Предстои изследователите да извършат планираното съхранение и обработка на лунните проби

Министърът на енергетиката освободи директора на БЕХ

Министърът на енергетиката освободи директора на БЕХ

България Преди 16 часа

За членове на Съвета на директорите са назначени Валентин Николов и Галина Тодорова