Е сен е. Навън започна да става студено, но ние се наслаждаваме на прекрасните цветове и уютните дни, прекарани у дома със семейството, които този сезон носи със себе си.
Вкусни пълнени картофи, как да си ги приготвим
А защо да не се опитаме да пренесем този уют и в кухнята? Какво по-идеално време от края на работната седмица, за да се поглезим с неустоимо сладко изкушение.
Представяме ви рецептата за най-вкусния тарт със сладко от грозде, който някога сте опитвали.
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1/4 ч.ч. захар
- 3/4 ч.л. сол
- 1 ч.ч. студено безсолно масло
- 1 голям жълтък
- 1/4 ч.ч. студена вода
Петъчно изкушение: Как да си направим ябълков пай
За пълнежа:
- 340 г червено грозде Конкорд
- 1/2 ч.ч. + 1 с.л. вода
- 1/2 ч.ч. + 2 с.л. захар
- 1 1/2 ч.л. пресен лимонов сок
- 1/4 ч.л. сол
- 1 с.л. царевично нишесте
Допълнително:
- 1 голямо яйце
- захар за поръсване
- крем фреш
Начин на приготвяне:
За тестото сипете в кухненски робот брашното, захарта, солта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Добавете жълтъка и смесете продуктите до образуването на маслени трохи.
Докато робота работи, добавете леденостудената вода. Щом сместа се оформи на топка и може да се стисне с ръце, извадете тестото и го оформете на два равни диска. Увийте ги в прозрачно фолио и ги поставете в хладилник за 1 час.
За сладкото от грозде в тенджерка сипете зърната грозде и 1/2 ч.ч. вода. Намачкайте зърната и загрейте сместа леко. След това я прецедете през фина цедка и върнете сока в същия съд. Добавете захарта, лимоновия сок и солта. Разбъркайте и оставете да ври в продължение на 8 минути (температурата трябва да е 105 градуса).
В купичка разбъркайте нишестето с 1 с.л. вода до гладка кашичка. Добавете я към сместа от грозде и разбъркайте докато сместа заври. Дръпнете от огъня, пресипете сместа в купа и оставете да изстине.
Разточете единия диск тесто в кръг и го поставете в плитка форма с подвижно дъно. Притиснете добре по дъното и стените и изрежете излишното тесо по краищата. Поставете формата в хладилник.
Разточете втория диск тесто и го поставете в тава, постлана с хартия за печене. С остър нож оформете дръжка на чепка грозде. С малки рингчета изрежете кръгчета за зърната грозде. Поставете тестото в хладилник, зад а се охлади.
Изсипете пълнежа от сладко от грозде във формата. Намажете краищата на тестото с разбито яйце с 1 с.л. вода. поставете капака на тарта, притиснете по краищата с пръсти. Отстранете излишното тесто с помощта на точилка. Намажете тарта отгоре с разбитото яйце с вода. Поръсете с малко захар. Поставете формата в тава, постлана с хартия за печене. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Извадете, изчакайте образувалите се балончета от пълнежа да се спукат и върнете във фурната за още 15-20 минути.
*Съвет: Може да приготвите тестото до 2 дни предварително и да го съхранявате в хладилник.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!