Н якои храни, макар и вкусни, могат да повлияят негативно на здравето на очите и да влошат зрението. Какви храни трябва да бъдат ограничени в диетата, за да се поддържа зрителната острота в продължение на много години?
Д-р Крис Стийл каза, че ултрапреработените храни и дори обикновеният бял хляб могат да доведат до повишен риск от проблеми със зрението. Всичко зависи от гликемичния индекс (GI) на всеки продукт.
Бял хляб
Поради високия си GI (70) и съдържание на натрий от 490 mg на 100 g, белият хляб може да увеличи риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Рафинираните въглехидрати трябва да се избягват, тъй като изборът на пълнозърнести храни е по-безопасно решение.
Проучванията показват, че ултрапреработените храни и дори обикновеният бял хляб могат да увеличат риска от проблеми с очите. Храните с високо съдържание на натрий, като бекон и топено сирене, могат потенциално да увредят кръвоносните съдове в ретината поради високо кръвно налягане.
Пържени картофки
Пържените картофи, с висок гликемичен индекс 75 и високо съдържание на мазнини и сол, могат да повлияят негативно на здравето на очите, ако се консумират често.
Проучването установи, че диети, богати на пържени храни и натрий, са свързани с по-висок риск от развитие на хориоидална неоваскуларизация.
Топено сирене
Топеното сирене често съдържа високи нива на сол - около 1265 mg на 100 g. Прекомерният прием на натрий е свързан с повишено кръвно налягане, което може да доведе до хипертонична ретинопатия, състояние, което засяга кръвоносните съдове в ретината.
Изследванията показват, че консумацията на твърде много натрий може да допринесе за хипертония, което потенциално засяга здравето на съдовата система на ретината.
Бекон
Този продукт се нарежда на първо място сред най-солените видове преработено месо. Консумирането на храни, богати на натрий, може да повиши кръвното налягане, като по този начин увеличи риска от хипертонична ретинопатия чрез отслабване на крехките кръвоносни съдове в ретината.
С течение на времето персистиращата хипертония може да причини стесняване или увреждане на тези артерии на ретината, което потенциално води до проблеми със зрението.
Питки с ориз
Оризовите сладкиши имат висок гликемичен индекс, което може да причини бързи скокове в нивата на кръвната захар. Такива вълни, ако се повтарят, могат да увредят кръвоносните съдове в ретината, потенциално увеличавайки риска от диабетна ретинопатия.
Диетологът Гидон Садовски отбеляза, че консумацията на тези продукти от време на време и в умерени количества е малко вероятно да причини незабавна вреда. Честата консумация на големи порции обаче може да доведе до проблеми със зрението.
Балансираната диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве.
Този текст има изцяло информативен характер. При въпроси, свързани с вашето здраве, се консултирайте с квалифициран медицински специалист.