Ш околадови зайци, козунак за закуска или вкусно парче агнешко за вечеря, Великден бележи края на Великия пост, а именно традиционният период на постене. И все пак има хора, които трябва да се откажат от всички тези кулинарни великденски лакомства, защото организмът не винаги е способен да разгради хистамина правилно.
Хистаминът е вещество, което се произвежда в тялото и естествено присъства в много храни. Тялото ни синтезира собствен ензим, наречен диаминоксидаза (DAO) – той разгражда хистамина, поет с храната. Ако тялото ни не синтезира достатъчно от ензима, нивото на хистамин в тялото се повишава. Това повишено количество често е резултат от храна, богата на хистамин.
- Трябва ли да се въздържаме дори на Великден?
Знаем, че Великден е време за пиршества – независимо дали е имало, или не 40 дни пост предварително. На много места агнешко с чаша червено вино е част от традиционния великденски обяд. А великденската закуска не може да мине без козунак. Всички тези храни обаче съдържат много високи нива на хистамин, което означава, че не са лакомство за всеки.
- Как да разрешим този проблем?
Избягвайте храни, които съдържат или освобождават хистамин.
Това означава, че твърдите сирена, колбасите, тестените изделия и дори ягодите, и доматите е хубаво да не присъстват в менюто ви. Бъдете креативни с избора на вкусотии:
Например заложете на белия шоколад, той съдържа по-малко количество хистамин и има също толкова добър вкус. Също така обърнете специално внимание на съставките, свежестта и сезонността на продуктите.
Друг вариант е с хранителни добавки като алтернатива - DAOSiN® на STADA например. DAOSiN® се приема преди консумация на храни, които съдържат хистамин. Той действа за увеличаване на количеството на ензима диаминоксидаза в червата и подпомага тялото при разграждането на хистамина.
За повече информация посетете www.hapvamvsichko.bg