Н ивото на кофеин в кръвта може да повлияе на количеството мазнини в тялото ви - фактор, който от своя страна може да определи риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.
Това са изводите от ново проучване, в което са използвани генетични маркери, за да се установи по-категорична връзка между нивата на кофеин, индекса на телесната маса и риска от диабет тип 2.
Изследователският екип от Каролинския институт в Швеция, Бристолския университет в Обединеното кралство и Имперския колеж в Лондон в Обединеното кралство твърди, че безкалоричните кофеинови напитки могат да бъдат проучени като потенциално средство за подпомагане на намаляването на нивата на телесните мазнини.
"Генетично предвидените по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък индекс на телесна маса и мастна маса на цялото тяло", пишат изследователите в публикувания си документ.
"Освен това генетично предсказаните по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2. Приблизително половината от ефекта на кофеина върху отговорността за диабет тип 2 се оценява като опосредстван чрез намаляване на ИТМ."
Проучването включва данни от малко под 10 000 души, събрани от съществуващи генетични бази данни, като се фокусира върху вариации в или в близост до специфични гени, за които е известно, че са свързани със скоростта, с която се разгражда кофеинът. Като цяло, хората с вариации, засягащи гените - а именно CYP1A2 и ген, който го регулира, наречен AHR - са склонни да разграждат кофеина по-бавно, което му позволява да остане в кръвта по-дълго. Въпреки това те са склонни да пият по-малко кофеин като цяло.
Използван е подход, наречен Менделеева рандомизация, за да се определят вероятните причинно-следствени връзки между наличието на вариациите, заболявания като диабет, телесна маса и фактори, свързани с начина на живот.
Въпреки че е установена значителна връзка между нивата на кофеин, индекса на телесната маса и риска от диабет тип 2, не се очертава връзка между количеството кофеин в кръвта и сърдечносъдовите заболявания, включително предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и инсулт.
Предишни проучвания са свързвали умереното и относително увеличаване на консумацията на кофеин с по-добро сърдечно здраве и по-нисък ИТМ, а новото изследване добавя повече подробности към това, което вече знаем за въздействието на кафето върху организма.
Важно е също така да се има предвид, че не всички ефекти на кофеина върху организма са положителни, което означава, че трябва да се внимава, когато се преценяват ползите от пиенето му - но това последно проучване е важна стъпка в оценката на това колко кофеин е идеален.
"Малки, краткосрочни проучвания показват, че приемът на кофеин води до намаляване на теглото и мастната маса, но дългосрочните ефекти от приема на кофеин са неизвестни", пишат изследователите.
Екипът смята, че показаната тук връзка може да се дължи на начина, по който кофеинът повишава термогенезата (производството на топлина) и окисляването на мазнините (превръщането на мазнините в енергия) в организма, които играят важна роля за цялостния метаболизъм.
Въпреки това, за да се потвърдят причините и последствията, ще са необходими допълнителни изследвания. Въпреки че това проучване включва голяма извадка, Менделеевата рандомизация не е безпогрешна и все още е възможно да има други фактори, които не са били отчетени в това проучване.
"Като се има предвид широкият прием на кофеин в световен мащаб, дори малките му метаболитни ефекти биха могли да имат важни последици за здравето", пишат изследователите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!