Р изотото е най-известното ястие с ориз, традиционно за Северна Италия. За приготвянето му се използва ориз арборио или друг кръгъл и бисерен сорт (например карнароли и виалоне нано).
Днес ще ви представим обаче една нетрадиционна рецепта за ризото, но не с ориз, а от карфиол със скариди.
Необходими продукти:
1 глава карфиол (средна)
200 г скариди
1 глава лук шалот
2 скилидки чесън
170 мл течна животинска сметана (35%)
150 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
50 г сирене Пармезан
1 лимон
60 г краве масло
50 мл зехтин
2 стръка мащерка
1/2 връзка див лук
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете карфиола на едро ренде или го смелете в блендер. Наситнете лука шалот и чесъна и ги запържете за кратко в половината от маслото, не трябва да се карамелизират. Прибавете карфиола и разбъркайте, гответе, докато поомекне. Посолете.
Прибавете наситнената мащерка, налейте бульона и виното. Гответе 2–3 минути. Овкусете със сол.
Налейте сметаната и щом кипне, отстранете от котлона. Добавете настъргания пармезан, сложете останалото масло и настържете лимоновата кора.
Почистете скаридите, но оставете главите и част от опашките, за да стоят по-красиво в ризотото.
Запържете скаридите в загрят зехтин, посолете и ги извадете. В тигана от пърженето сипете малко зехтин и разбъркайте, за да поеме от аромата на скаридите.
Сервирайте ризотото със наситнен див лук, скаридите и капки зехтин от тигана.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!