С ъс сигурност сте чували за него. А сега е време и да го опитате. Пай Банофи е класически английски десерт. Разбира се, съществуват много вариации на рецептата. Тази, която ви предлагаме, е лесна и не отнема много време за приготвяне.
Необходими продукти:
За основата:
150 г бисквити Дижестив (10 бр.)
75 г масло
За пълнежа:
75 г масло
75 г тъмнокафява захар Мусковадо
397 г подсладено кондензирано мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
За топинга:
300 мл пълномаслена течна сметана
3 малки банана
50 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
- За основата смелете бисквитите в кухненски робот или блендер до фини трохи и ги пресипете в купа. Разтопете маслото на слаб огън. Изсипете разтопеното масло върху бисквитите и разбъркайте.
- На дъното на форма с пружина (диаметър 20 см) сложете изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете сместа от бисквити и масло и го разстелете равномерно, като притискате добре с лъжица. Поставете в хладилник за 15 минути.
- За карамела сипете маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в тенджерка. Бъркайте докато сместа стане гладка, лъскава и плътна. Накрая добавете ванилията.*
- Изсипете пълнежа върху охладената основа и поставете в хладилник за 1 час.
- Обелете и нарежете бананите на кръгчета и ги подредете върху пълнежа леглани, като не ги допирате до стените на формата, за да не почернеят.
- Разбийте сметаната до плътност (да не пада от бъркалката) и я разпределете равномерно върху бананите. Поставете пая за още 1 час в хладилника.
- Начупете и разтопете шоколада на водна баня. ПРехвърлете го във фунийка от хартия за печене и отрежете тънко края ѝ. Шприцовайте тънки ленти върху готовия пай "Банофи".
За карамеления пълнеж може да използвате направо 1 буркан дулсе де лече вместо тази смес.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!