А ко само веднъж опитате този сладък тарт с извара, ви гарантираме, че ще започнете да си го приготвяте доста често. Рецептата е изключително лесна, а вкусът няма да ви остави разочаровани.
Как да си приготвим неустоим шоколадов пай от Мисисипи
Необходими продукти
За тестото:
2.5 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
226 г студено безсолно масло
1/4-1/2 ч.ч. леденостудена вода
За пълнежа:
1 1/3 ч.ч. захар
1 с.л. + 1 ч.л. брашно
2 1/3 ч.ч. извара
2/3 ч.ч. заквасена сметана
1 голям жълтък
4 големи белтъка
1/4 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. + 1 ч.л. разтопено масло
Начин на приготвяне:
За основата на тарта сипете брашното, солта и захарт в кухненски робот и разбъркайте за кратко. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и разбийте отново. Щом сместа придобие консистенцията на каша, добавете в движение 1/4 ч.ч. леденостудена вода. Ако тестото не задържа формата си, когато го стиснете в дланта си, добавете още вода, за да получите желаната консистенция. Всяко натискане на копчето за разбиване не трябва да трае повече от 30 секунди.
Оформете тестото на плосък диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 1-2 часа.
Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг с диаметър 30 см. Прехвърлете го във форма за тарт с подвижно дъно (диаметър - 24 см, височина - 5 см). Притиснете тестото към дъното и стените. С длан отстранете излишното тесто по краищата. Поставете във фризера за 1 час.
Поставете формата с основата за тарта в плоска тава. Поставете парче хартия за печене върху тестото и сипете 1/2 кг суров боб върху нея. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 10 минути, до златистокафяво. След това оставете основата да изстине.
В купа смесете изварата, заквасената сметана, жълтъка, ванилията, разтопеното масло и щипката сол. Разбъркайте до хомогенност. В друга купа разбъркайте захарта и брашното. Добавете захарта и брашното към изварата и разбъркайте.
Разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом започнат да образуват пяна, добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте 4 минути, докато се образуват меки връхчета.
Добавете половината разбити белтъци към сместа за пълнежа и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете останалите и отново разбъркайте.
Изсипете пълнежа върху основата. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 45-55 минути.
Оставете тарта да изстине във формата. Поднесете тарта леко топъл или на стайна температура.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!