М еки, пухкави, ароматни... Само като чуем за кифлички и сетивата ни се изострят. Веднага започна да ни ухае на онази така неповторима миризма, характерна за току що изпечените лакомства. Любимото хапване на почти всеки един от нас.
Днес ви предлагаме да опитате една рецепта за вкусни италиански кифлички с крем (маритоци). А най-хубавото е, че стават хем бързо, хем лесно.
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
200 мл затоплено прясно мляко
100 г захар
2 яйца
1 с.л. мед
1 пакет суха мая
2 с.л. портокалова кора
1 ч.л. сол
50 г краве масло
1 с.л. ром
За пълнежа:
600 мл течна животинска сметана (35%)
1 шушулка ванилия
120 г пудра захар
Начин на приготвяне:
- В купа смесете захарта, млякото, 1 цяло яйце и 1 жълтък (белтъка запазете за намазване). Добавете меда, разбъркайте, за да се разтвори захарта и добавете маята и отново разбъркайте.
- В купа сипете брашното, настържете портокаловата кора и прибавете солта.
- Налейте течните съставки в купата при брашното. Прибавете разтопеното масло и рома. Върху добре набрашнен плот омесете меко и еластично тесто. Поставете го в чиста купа и го покрийте. Оставете на топло, докато втаса.
- Разделете втасалото тесто на 12 парчета (по около 80 г). Оформете топки с елипсовидна форма и ги оставете да втасат в тавата за печене, като ги покриете с кърпа.
- Преди да ги сложите във фурната, внимателно ги намажете с разбития белтък. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 15 минути. Извадете от фурната и охладете върху решетка.
- Разбийте сметаната с пудрата захар и семенцата от шушулката ванилия, трябва да стане пухкава.
- Върху всяко направете прорез по дължина. Напълнете хубаво с крем, заравнете с шпатула.
- Поръсете с пудра захар и сервирайте.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!