З абравете за тартовете и шоколадовия сладолед. Euronews са направили обзор на най-странните десерти в Европа и предлагат интересно кулинарно пътешествие.
Сладолед от сурова херинга
Едно от традиционните ястия в Нидерландия (още от 14 век) е суровата осолена атлантическа херинга, която се поднася заедно с кисели краставички и ситно нарязан кромид лук.
През 2016 г. една сладоледена работилница в Ротердам решава да издигне любовта на холандците към херингата на ново равнище и създава сладолед, приготвен от сурова херинга, лук, захар и сметана.
Вкусът е солен, кисел и носи типичния аромат на риба. Той е толкова силен и остър, че производителят препоръчва десертът да бъде сервиран в много по-малки дози от обичайните ванилови и ягодови сладоледи.
Панирано десертче Mars
В Шотландия, когато отидете да хапнете fish and chips (риба и пържени картофи) не трябва да пропускате да си поръчате и панирано десертче Mars.
Популярното британско десертно блокче с карамел и нуга крем първо бива замразено, за да не се разтопи в горещата мазнина, след което се панира и се пържи до получаване на златист загар. Ако не сте почитатели на Mars, в Шотландия с удоволствие ще панират за вас Twix или Snickers.
Пудинг от пилешки гърди
Турският десерт Тавук Гьогсю или пудинг от пилешки гърди, се приготвя от варени пилешки гърди. Това ястие е деликатес в Истанбул още от времето на Османската империя. Тогава е било обичайна практика в десертите да се включва пилешко месо.
Месото се сервира със сладък сос, приготвен от варен ориз, масло, захар и прясно мляко, подправен с канела, ванилия или бадеми. Ако не присъстваше в името на ястието, пилешкото месо може дори да не се усети на вкус. То се използва само, за да придаде на пудинга консистенция, която е по-подходяща за консумация с вилица, отколкото с лъжица.
Панирани листа от лимоново дърво
В Югоизточна Испания, където цитрусовите плодове растат в изобилие, нито една част от скъпоценното лимоново дърво не отива на вятъра.
Рецептата за този десерт идва още от времето на мюсюлманското управление на Испания, когато всяка пролет в Мурсия младите листа на лимоновите дръвчета, които местните наричат "папарахотес", се откъсват, покриват се с подсладено брашно и се пържат в зехтин. Сервират се поръсени със захар и канела.
Самото лимоново листо не се яде, тъй като дори и след топлинна обработка то има горчив вкус. Местните откъсват с пръсти само панировката, която е напоена със сокове от растението.
Пудинг със свинска мас
Този десерт идва от португалския град Брага. Той наподобява крем карамел и се прави от яйчени жълтъци, захар, портвайн и свинска мас.
Името на този необикновен десерт - Pudim Abade de Priscos, идва от неговия създател - абата на Прискос, който е и готвач. Той е първият, който сервира десерта на португалските аристократи в края на 19 век. Това е една от малкото рецепти, които абатът прави публично достояние. Затова и днес десертът се предлага в повечето пекарни в Португалия.
Сладкиш Шакотис
Литовският сладкиш Шакотис се приготвя от специално тесто, което се излива върху въртящо се чеверме на открит огън.
По този начин се постигат характерните "шипове", които наподобяват клоните на иглолистно дърво. Германия, Унгария и Полша също имат своите разновидности на този десерт, но в Литва той изглежда най-впечатляващо.
За някои специални събития височината му може да достигне до 300 см. Освен традиционната версия, десертът може да бъде поднесен и със заливка от течен шоколад или сушени плодове.
Пудинг от водорасли
По крайбрежието на Ирландия водораслите, които местните наричат Caragreen (в превод от галски - малка скала), се срещат в изобилие. Местните готвачи ги използват като естествен желиращ агент за сгъстяване на супи, десерти и бульони.
Една от най-известните рецепти с Caragreen е кремообразният пудинг, който се приготвя с мляко, яйца и водорасли, подправени с ванилия, шоколад, мед и плодове.
А във видеото горе вижте едни от най-скъпите десерти в света.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!