В една неделна сутрин във френския крайбрежен град Дуарненез опашка се извива пред вратата на пекарната. Това е доста често срещана гледка в цялата страна, където взимането на прясно изпечен хляб е ежедневен ритуал, но тук хората не си купуват просто багети. Повечето чакат да си купят кун аман (kouign-amann), наречен „най-мазният сладкиш в Европа“.

Ако се консумира топъл, сладкишът е наслада за сетивата. Дъвчащата се, карамелизирана коричка покрива вътрешността на люспестия сладкиш, изпълнен с богат, маслен вкус. В превод от бретонски език кун аман буквално означава „маслена торта“, което е доста подходящо име, тъй като от шестте съставки в традиционната рецепта маслото е в най-голямо количество.

Кун аман е институция в Дуарнене - традиционен рибарски град, разположен в западната част на френския регион Бретан - сътворен там преди около 160 години. Сладкишът се родил по необходимост, когато пекарят Ив Рене Скордия, който притежавал магазин в града, трябвало да попълни набързо витрините, след като разпродал тортите си.

Откривайки, че разполага само с тесто за хляб, масло и захар, той комбинирал съставките, като ги сложил в тестото и резултатът бил появата на кун аман.

Тортата бързо станала популярна в Бретан и скоро известността ѝ се разпространила из цяла Франция.

Традиционно сладкишът не съдържа допълнителни аромати и се прави така, че да може да се сервират няколко парчета, но по-малките, отделни сладкиши, наречени куинети, стават все по-популярни, както и тези с добавените вкусове.

Кун аман се е превърнал в много повече от просто регионален специалитет. През последното десетилетие тортата стана популярна и в пекарните в САЩ както и в Япония и Сингапур.

Автентична рецепта на кун аман от Дуарнене
От Паскал Джаин

СЪСТАВКИ
150 г. брашно (и допълнително за поръсване на работната ви повърхност)
100 г. вода
3 г. мая
3 г. сол
175 г. полусолено масло със стайна температура
175 г. захар (и допълнително за поръсване)
Мляко за намазване

Метод на приготвяне

Стъпка 1

В електрически миксер, снабден с приставка за тесто, смесете брашното, водата, маята и солта и забъркайте тестото за 8 до 10 минути, докато стане гладко и разтегливо. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете в хладилника за 30 минути.

Стъпка 2

Набрашнете кухненския плот и разточете с точилката тестото като кръг, докато стане с дебелина около 1 см. Намажете маслото върху тестото, до 1-2 см. от края. Поръсете равномерно отгоре със захарта. Използвайте пръстите си, за да смесите внимателно захарта с маслото, без да разкъсвате тестото. Сгънете и четирите страни към центъра, за да уловите маслото и захарта вътре в тестото.

Стъпка 3

Разточете тестото на правоъгълник и го завъртете три пъти на 90 градуса, като следвате техниката за бутер тесто. За да направите това, сгънете тестото на три като троен портфейл - сгънете една външна третина, за да покриете централната третина и след това сгънете останалото тесто отгоре. Обърнете го на 90 градуса и го разточете на правоъгълник. Повторете това още два пъти, като не забравяйте да обърнете тестото на 90 градуса. Уверете се, че блатът и точилката ви са поръсени с брашно и леко "завъртайте" тестото, за да не излизат захарта и маслото. (Разликата между kouign-amann и бутер тестото е, че 3-те завъртания с kouign-amann се правят едно след друго, без да се охлажда тестото.)

Стъпка 4

След като сте готови, прехвърлете тестото върху лист хартия за печене, поставете тестото в кръгла тава (около 20-22 см в диаметър) и притиснете тестото с пръсти, така че да заеме формата на съда.

Стъпка 5

Загрейте фурната до 180C. Намажете горната част на тестото с мляко. Печете около 35 минути, докато горната част стане златисто кафява и се карамелизира. Не изваждайте кун аман от съда веднага, а го оставете за 15 до 20 минути.

Преди да сервирате, поръсете малко захар отгоре.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Министър Иванов: Очаква се до края на юни да бъде пуснато движението по пътя Мездра - Ботевград

Министър Иванов: Очаква се до края на юни да бъде пуснато движението по пътя Мездра - Ботевград

България Преди 14 минути

По думите му напредъкът през последния месец е изключително сериозен

Край на обсадата: Юн Сук-йол напусна президентската резиденция

Край на обсадата: Юн Сук-йол напусна президентската резиденция

Свят Преди 58 минути

Сваленият от власт президент се усмихна и помаха на поддръжниците си

БАБХ проверява хотела, в който са били настанени децата със симптоми на хранително отравяне

БАБХ проверява хотела, в който са били настанени децата със симптоми на хранително отравяне

България Преди 1 час

Вечерята в хотела е включвала само препечени филии, тъй като децата са били без апетит

Пентагонът уволни шефката на стратегическа база в Гренландия

Пентагонът уволни шефката на стратегическа база в Гренландия

Свят Преди 1 час

Ванс разкритикува действията на Дания в Гренландия, обвинявайки я, че пренебрегва сигурността на автономната си територия

<p>Жена е&nbsp;обвинена във вандализъм на голф игрището на&nbsp;Тръмп</p>

Обвиниха 21-годишна жена във вандализъм на голф игрището на Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Инцидентът включва щети и графити на курорта в Търнбъри

Звезда от „Анатомията на Грей“ разкри, че се бори с тежка диагноза

Звезда от „Анатомията на Грей“ разкри, че се бори с тежка диагноза

Свят Преди 1 час

Ерик Дейн разкри новината, че е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС)

<p>&bdquo;Вълкът от Уолстрийт&ldquo; коментира митата на Тръмп</p>

„Вълкът от Уолстрийт“ Джордан Белфорт коментира митата на Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Бившият брокер коментира етиката на търговията и последиците от митата

Началникът на Руския фонд за преки инвестиции и Стив Уиткоф разговаряха в Русия

Началникът на Руския фонд за преки инвестиции и Стив Уиткоф разговаряха в Русия

Свят Преди 2 часа

Кремъл ще даде своевременна информация, ако руският президент Владимир Путин се срещне с Уиткоф

Разкриха още подробности за починалото бебе от Белащица

Разкриха още подробности за починалото бебе от Белащица

България Преди 2 часа

3-месечното бебе почина на 8 април, по първоначални данни от пневмония

„Екскурзия мираж II“ в „Темата на NOVA“

„Екскурзия мираж II“ в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Обезопасяват 36 критични пътни участъка, целта – 20% по-малко жертви на пътя

Обезопасяват 36 критични пътни участъка, целта – 20% по-малко жертви на пътя

България Преди 2 часа

Междувременно АПИ публикува карта на рисковите пътни участъци

<p>Ще се&nbsp;откаже ли САЩ от лятното часово време?</p>

Дебатът за времето: Трябва ли САЩ да се откаже от лятното часово време?

Свят Преди 2 часа

Сенатска комисия разглежда възможността за преминаване към целогодишно стандартно време

Мъск

OpenAI съди Илон Мъск за „недобросъвестна тактика"

Свят Преди 2 часа

Мъск напусна компанията през 2018 г.

"Възраждане“ внасят в пленарна зала проекта си за референдум за запазване на лева

"Възраждане“ внасят в пленарна зала проекта си за референдум за запазване на лева

България Преди 2 часа

Лъжа, според "Възраждане“ е, че няма да има покачване на цените, както и че ще има ръст на икономиката

Игра на нерви: Китай увеличава митата за стоки от САЩ на 125 процента

Игра на нерви: Китай увеличава митата за стоки от САЩ на 125 процента

Свят Преди 2 часа

Това съобщи китайското министерство на финансите