П ресният корен от джинджифил може да изглежда непривлекателно и странно, но в него се крият множество положителни за здравето съставки.
Не е случайно, че джиджифилът се консумира най-често през есента и зимата, тъй като той успешно защитава от болести и инфекции и заздравява имунитета.
Чудотворният джинджифил има противовъзпалителни свойства и е природен помощник срещу всякакви болести, които могат да предизвикат възпаления като артрит, диабет и други.
Гингеролът, биоактивно вещество в пресния джинджифил, помага в борбата с инфекциите, а екстрактът от джинджифил предотвратява размножаването на бактерии.
Знае се, че джинджифилът помага в борбата срещу инфекциите в устната кухина и срещу проблеми със зъбите. Той се използва за облекчаване на болката и изследвания са доказали, че екстрактът от джинджифил е също толкова ефективен при облекчаването на болката, колкото и лекарствата с тази цел. Особено ефективен е при менструални болки.
Освен всичко това, джинджифилът подмладява, помага за свалянето на излишни килограми, предпазва от киселини и дори почиства белите дробове на бивши и настоящи пушачи, които са замърсени от никотин, катран, въглероден монооксид и други токсини.
Всички тези причини са достатъчни, за да ви накарат да си направите чаша чай от лековития и здравословен джинджифил, а, ако към него добавите куркума, канела или лимон, ще получите топла наптика, която наистина има супер сили.
Предлагаме ви най-простата и в същото време най-добрата рецепта за чай от пресен корен джинджифил, който можете да пиете сутрин, следобед и вечер.
Необходими съставки:
- 1 корен пресен джинджифил с дебелина около 2,5 см., нарязан на кръгчета с дебелина от около 0,5 см
- 1 чаша вода
- Допълнителни вкусове по желание (изберете само един): пръчка канела; корен от куркума с дебелина около 2,5 см, нарязан на тънки филийки; няколко листа прясна мента
- Можете да добавите и тънък резен лимон или портокал и/или чаена лъжичка мед или кленов сироп.
Начин на приготвяне:
- Нарязаният джинджифил и водата смесете в съд върху котлона. Ако искате, добавете пръчка канела, куркума или мента.
- Оставете чая да кипне, след което намалете силата на котлона и оставете течността да църцори леко около пет минути.
- Свалете съда от котлона. Внимателно прецедете течността през цедка. Ако желаете, сервирайте с резен лимон или портокал и/или мед за малко сладост. Сервирайте чая горещ.
Допълнителен съвет: Не е нужно да белите джинджифила, но го измийте и изстържете от мръсотията. Прецедете чая през фина цедка. Лимонът и портокалът ще придадат на чая малко повече киселинност, докато медът ще омекоти огнения вкус на джинджифила.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!