С лед дългите пости настъпи мигът да се насладим на богатите вкусове на празничната трапеза. Коледа ни събира около масата с ароматни и традиционни ястия, които носят топлина и уют в сърцата.
Тази година може да изненадате близките си с нещо наистина различно.
Лучените сарми са кулинарен хит, който завладява сърцата на всички – от традиционалисти до любители на модерната кухня. Съчетавайки автентичен български вкус с щипка иновация, тези сарми са идеалното ястие за празничната трапеза. Рецептата на Таня Донева, българска кулинарка и TikTok звезда, е идеална за суматохата около празниците.
Сервирани с празнично настроение, тези сарми ще бъдат звездата на вашата Коледа!
@taniadoneva Лучени сармички 3-4 броя големи глави лук 300 г кайма смес 3 с. л. сушени зеленчуци Picantina 150 г ориз 1 ч. ч. нарязан праз лук 1 с. л. доматено пюре 1 ч. ч. домати на кубчета или настъргани ½ ч. л. чесън на гранили Picantina 2 с. л. зехтин ½ ч. ч. сироп от нар 2 ч. л. сол ½ ч. л. черен пипер 2 с. л. зехтин 1 с. л. доматено пюре 500 мл вода, щипка сол Отрежете двете крайчета на главите лук и ги обелете. Направете разрез само до средата с нож ги и сварете във вряща вода за 15-20 минути, докато омекнат. Поставете сварения лук в студена вода и внимателно отделете всеки лист. За да приготвите плънката, смесете всички съставки в купа. Поставете по 1 с. л. от сместа в листата лук и ги завийте. Подредете сармичките плътно в тава за печене. Залейте със соса от доматено пюре, вода и сол. Гарнирайте със зехтин. Покрийте тавичката с фолио и печете 45 минути във фурна на 190°С. След това премахнете фолиото и печете още 20 минути до златисто-кафяво. Приятен апетит! #сарми #douma #лук #новарецепта #turkmutfagiправки @Picantina ♬ original sound - Tania Doneva
Съставки
3-4 броя големи глави лук
300 г кайма смес
150 г ориз
1 ч.ч. нарязан праз лук
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. пасирани домати
½ ч.л. чесън на гранули
2 с.л. зехтин
2 ч.л. сол
½ ч.л черен пипер
500 мл вода, щипка сол
Рецепта
Отрежете двете крайчета на главите лук и ги обелете. Направете разрез до средата и ги сварете във вряща подсолена вода за 15-20 минути, докато омекнат. Поставете лука в студена вода и внимателно отделете всеки лист.
За да приготвите плънката, смесете всички съставки в купа. Поставете по 1 с.л. от сместа в листата лук и ги завийте. Подредете сармите плътно в тава за печене.
Залейте ги със соса от доматено пюре, вода, сол и зехтин. Печете с фолио 45 минути във фурната на 190 градуса. След това махнете фолиото и печете още 20 минути до златисто-кафяв цвят.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!