Л ято е и бирата се лее като вода. Би ли опитал обаче някоя от тези?
Sink the Bismarck
Една от най-силните бири, произвеждани от именитите BrewDog впечатлява със своите 41% алкохол, комбиниран с просто невероятен вкус. Бирата се прави с много хмел, малко мед и ечемик, а поради високия процент алкохол и лимитираното й производство, цената й е цели 40 паунда (за бутилка от 330 мл).
Rocky Mountain Oyster Stout
Нека името на тази бира не ви подвежда – при варенето й не се използват стриди. Вместо това експертите от Wynkoop Brewing Company включват в производствения процес предварително изпечени и нарязани тестиси от бик. Всемирното бирено общество първо беше втрещено, но след като мнозина пробваха бирата, тя вече има изключително висок рейтинг.
Beer Geek Brunch Weasel
Тази тъмна бира щеше да бъде просто поредният отличен продукт на датчаните Mikkeller, но една специална съставка предопределя както високата цена, така и големият интерес към нея. този силен руски имперски стаут се вари с най-скъпото кафе в света – Kopi Luwak, в преработването на което участват животинките палмови цивети. Те поглъщат кафето, а ензимите и млечнокиселите бактерии в стомаха и червата им обработват зърната, като разграждат само някои белтъци в тях. След това… изхвърлят зърната, които са готови за варене.
Tactical Nuclear Penguin
Дълго време този продукт на BrewDog беше най-силната бира в света. Става дума за двоен (познат още като имперски) стаут със съдържание на алкохол цели 32%. Изпипването й отнело на шотландските пивовари около 2 години, но пък резултатът е много вкусна бира, от която обаче едва ли ще можеш да изпиеш две бутилки една след друга.
1000 IBU IPA
Горчивината на бирите се измерва в единици, наречени IBU (International Bittering Unit). При повечето бири тези единици се колебаят между 40 и 50, а при силно охмелените се доближават до 100 (което е и границата на човешките възприятия за горчивина). Mikkeller обаче са направили бира с толкова много хмел, че достига 1000 IBU. Не е ясно дали можеш да го различиш, но е много приятна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!