К огато говорим за добри и лоши храни, често свеждаме разговора до такива, от които се качват килограми и такива, от които по-скоро не се. Калориите в една храна обаче далеч не са всичко, нито пък най-важното, което трябва да имаме предвид, когато разглеждаме нейните характеристики.
Днешната статия е посветена на сърдечното здраве. Кои са храните, които са благоприятни и тези, които не са толкова благоприятни, за здравето на вашето сърце според мнението на кардиолози и нутриционисти, четете надолу.
ДОБРИТЕ ХРАНИ
Първо насочваме фокуса към позитивното. Следва списък от храни, които със сигурност ще окажат положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата ви система.
Зелени листни зеленчуци
„Зелени листни зеленчуци като спанак, маруля, кейл, бок чой и зелено зеле са ключов елемент от една здравословна диета и освен това са хранителен продукт, от който много хора не консумират достатъчно“, обяснява д-р Агарвал пред Huffington Post.
„Няколко на брой изследвания показват пряка връзка между намаления риск от сърдечни болести и по-честата консумация на зелени зеленчуци. Храни като спанака са суперхрани за сърцето, защото те са с високо съдържание на калий, фолиева киселина и магнезий“, добавя той.
![](https://m5.netinfo.bg/media/images/19516/19516467/655-402-siomga.jpg)
Сьомга
Сьомгата също е много благоприятна храна за сърдечното здраве.
„Сьомгата е популярен източник на омега-3 мастни киселини“, казва кардиологът доктор Марианела Аресес. „С изследвания е доказано, че омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, намаляват рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и оказват позитивен ефект върху състояния като наднормено тегло и диабет“, добавя още тя.
Бобови, карфиол и леща
Богати на фибри храни като боб, карфиол и леща могат да окажат положителен ефект на сърдечното здраве.
„Тези храни доказано допринасят за намаляването на холестерола“, казва д-р Аресес.
![](https://m.netinfo.bg/media/images/31176/31176160/655-402-kinoa.jpg)
Киноа, овесени ядки и ечемик
Пълнозърнести храни като киноа, пълнозърнеста пшеница, овесени ядки и ечемик са полезни въглехидрати, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
„Киноата е чудесен вариант и заместител на белия ориз. Тя е не просто богата на протеини, но и на калий и фибри, които помагат за поддържането на нормално кръвно налягане и намаляването на холестерола“, казва д-р Агарвал.
Авокадо
„Авокадото съдържа мазнини, които помагат с регулирането на нивата на холестерол и намаляват възпаленията“, обяснява д-р Агарвал.
„Много проучвания са доказали ролята на авокадото в намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL), който води до натрупване на плака в артериите и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Авокадото е ефективно и при поддържането на нормално кръвно налягане и нормални нива на кръвната захар поради високото си съдържание на фибри и калий.“
Орехи
Орехите също спомагат за понижаването на нивата на лошия холестерол.
![.](https://m4.netinfo.bg/media/images/50136/50136826/655-402-obraboteno-meso-nadenica.jpg)
ЛОШИТЕ ХРАНИ
След като обърнахме внимание на всички полезни за сърдечното здраве храни, следва да видим кои са онези, които биха му навредили.
Преработени меса
Повечето преработени меса може и да са изключително вкусни, но истината е, че голяма част от тях са много неблагоприятни за сърдечното и цялостното ни здраве.
„Консумацията дори на малки количества може да повиши риска от сърдечно-съдови болести“, обяснява д-р Агарвал.
„Преработените меса обикновено съдържат голямо количество нездравословни наситени мазнини. Дори и тези с по-малко количество мазнини обикновено са с високо съдържание на натрий, което може да доведе до високо кръвно.“
Торти, пайове, бисквити
„Всички тези храни са пълни със захари, наситени мазнини и трансмазнини“, казва д-р Аресес.
„Хранителен режим с високо съдържание на захар може да е пагубен за здравето ни по много начини, включително повишавайки нивата на триглицеридите, нивата на инсулина и допринасяйки за развиване на наднормено тегло, което пък е фактор за развиването на диабет. Всичко това са едни добре познати рискови фактори за развиването и на сърдечно-съдови заболявания.“
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/35316/35316695/655-402-aziia-kuhnia-iadene-nudli-pyrzheno-strijt-fuud-ulichna-na-ulicata.jpg)
Пържени храни
„Пържените храни съдържат нездравословни трансмазнини и сол“, казва д-р Агарвал.
„Трансмазнините влияят зле на холестерола, като повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и понижават тези на добрия (HDL). Според проведени проучвания онези участници, които консумирали по-големи количества пържени храни, са имали по-голям риск да умрат от коронарна артериална болест.“
Диетични безалкохолни напитки
Този тип напитки може и да нямат калории, но могат да навредят значително на сърцето ви.
Изкуствените подсладители са по-сладки от обикновената захар и могат да накарат човек да се пристрасти и да иска да консумира още и още захар, което пък може да доведе до хронични възпаления.
Всичко, което е прекалено солено
Ако консумирате много солени храни, по-добре се замислете.
„Диета, богата на натрий, би могла да има неблагоприятен ефект върху кръвното налягане, функцията на бъбреците и регулирането на физиологичните течности“, обяснява кардиологът д-р Викън Зайчян.
„Повечето преработени храни имат високи количества натрий, така че ограничаването на тяхната консумация се препоръчва за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.“
Заключението на лекарите е, че „лошите“ храни могат да присъстват от време на време в диетата ни, но не и да бъдат нейн основен компонент.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!