Ф естивалът на седемте билки или Нанакуса-но-секу е дългогодишна японска традиция, която включва консумирането на оризова каша със седем билки на 7 януари всяка година.
Седмият ден на първия ден от годината е важен японски празник от древни времена.
Традицията произхожда от Китай и е пренесена в Япония по време на периода Хеян (794-1185). По време на периода Едо (1603-1867) 7 януари се превръща в официален празник и в един от петте сезонни фестивала в страната.
Nanakusa no Sekku ("Festival of the 7 Herbs") is a custom of eating nanakusa-gayu, or seven-herb rice porridge, on 7 January. It is believed to bring health and longevity, using herbs that symbolize renewal. 1/4
— Putri Prihatini (@BlogTolkien) January 3, 2023
A 🧵 for #FairyTaleTuesday #FairyTaleFlash on #NewYear traditions. pic.twitter.com/5VNHevNbyF
Традицията се спазвала и в Тайван до средата на династия Цин, а днес все още се отбелязва в някои селски райони на провинция Гуандун в Китай.
В Япония на тази дата всички японци ядат оризова каша със седем вида диви и пресни билки.
Традицията преди повелявала растенията да бъдат откъснати на предния ден, да бъдат поставени на дъска за рязане със седем кухненски прибори и да бъдат нарязани. Важно било този, който реже да стои прав и да е обърнат в посоката, която се смятало, че носи късмет, докато рецитира следното изречение: „Преди птиците от страната Тан да долетят до Япония, аз смилам тези седем билки“.
Hoy se celebra en Japón el Nanakusa no sekku, considerado uno de los festivales más populares en el cual piden por una buena salud. #Sábado pic.twitter.com/hf0IWQ5cVI
— Morimoto (@morimotogourmet) January 8, 2017
Според популярните вярвания тези напявания по време на рязането предпазвали бъдещата реколта, а свежестта на билките се предполагало, че носи енергия и здраве.
В днешно време в Япония е останала традицията само за самото консумиране на оризова каша.
След голямото ядене по време на коледните и новогодишни празници една проста оризова каша със свежи билки е подходящ начин за детокс.
Разбира се, днесе няма нужда сами да събирате билките за кашата.
1/7 is Nanakusa No Sekku, a 1000 year old tradition in Japan, here's my take on Nanakusagayu http://t.co/Zk89F7mJ3c pic.twitter.com/3E0HEGtKAV
— No Recipes (by Marc Matsumoto) (@norecipes) January 7, 2015
В супермаркетите в Япония се продават специално приготвени за тази цел пакети, които съдържат необходимото за приготвянето на традиционната нанакуса-гаю или оризова каша.
Може би се питате кои са билките, които японците слагат в това специално ястие?
В оризовата каша обикновено се слага японски или китайски магданоз или целина, нанадзуна – вид обикновена овчарска торбичка, хахакогуса – също позната като смин, хакобе – или врабчови чревца, коонитабирако – или обикновен сгърбун, кабу (бяла ряпа) и ряпа дайкон.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!