0

С лед като губи къщата си в пожар, Джо Ан Усери има странна идея: да живее в самолет.

Тя купува стар Boeing 727, който е предназначен за скрап, изпраща го на парцел, който вече притежава, и прекарва шест месеца в ремонтиране, като извършва по-голямата част от работата сама.

(Видеото е архивно: Авиокопмания пусна специален самолет за кучета)

Накрая тя има напълно функционален дом с над 1500 квадратни метра жилищна площ, три спални, две бани и дори хидромасажна вана - там, където е била пилотската кабина. И всичко това за по-малко от 30 000 долара, или около 60 000 долара в днешни пари.

Усери - козметичка от Беноа, Мисисипи - няма професионална връзка с авиацията и следва нестандартното предложение на своя зет, ръководител на полети.

Тя живее в самолета от 1995 г. до 1999 г., когато той е непоправимо повреден, след като пада от камиона, който го пренася на друго място наблизо, където е щял да бъде отворен за посещения.

Въпреки че Усери не е първият човек, който някога е живял в самолет, нейното безупречно изпълнение на проекта има вдъхновяващ ефект.

В края на 90-те години на 20-и век Брус Кембъл, електроинженер с лиценз за частен пилот, бил поразен от нейната история:

"Карах към вкъщи и слушах [радиото], а те разказваха историята на Джо Ан и беше невероятно, че не излязох от пътя, защото вниманието ми се насочи изцяло към нея. А на следващата сутрин вече правех телефонни обаждания", казва той.

727 в гората

Кембъл живее в собствения си самолет - също Boeing727 - вече повече от 20 години в гората на Хилсбъро, Орегон: „Все още подкрепям Джо Ан и съм благодарен за доказателството на концепцията.“

Той не съжалява за избора си.

„Никога не бих живял в конвенционален дом. Няма шанс. Ако Скоти ме телепортира във вътрешна Монголия, изтрие пръстовите ми отпечатъци и ме принуди да живея в конвенционална постройка, ще направя каквото трябва, за да оцелея - но иначе за мен по всяко време трябва да е реактивен самолет" каза Кембъл.

Това не означава, че не би направил промени.

"Направих много грешки, включително една от най-големите: да си партнирам с фирма за скрап. Избягването на това и използването на по-добра транспортна логистика прави разходите много по-ниски", обяснява той.

Проектът му струва общо 220 000 долара (около 380 000 долара в днешни пари), от които приблизително половината са за закупуването на самолета. Кембъл разказва, че самолетът е принадлежал на гръцката авиокомпания Olympic Airways и дори е бил използван за транспортиране на тялото на магната Аристотел Онасис, собственик на авиокомпанията, през 1975 г.

„Тогава не знаех историята на самолета. Не знаех, че е със стар интериор в стил 707. Той беше наистина, наистина ужасен в сравнение със съвременните стандарти. Беше функционален, но просто изглеждаше стар и груб. Може би най-лошият избор за дом",спомня си Кембъл.

В резултат на това той трябва да работи по самолета в продължение на няколко години, преди да може да живее в него. Интериорът е без излишни удобства, с примитивен душ, направен от пластмасов цилиндър, и диван за легло. По време на най-суровата част от зимата Кембъл традиционно се оттегля в Миязаки, град в Южна Япония със субтропично време, където притежава малък апартамент. Но пандемията затруднява това и през последните три години той живее целогодишно в самолета.

Възнамерявайки да създаде и самолетен дом в Япония, през 2018 г. Кембъл казва, че почти е купил втори самолет - 747-400 - но сделката се провалила в последния момент, защото авиокомпанията (която Кембъл не разкрива) решила да запази самолета в експлоатация по-дълго от очакваното:

„Трябваше да прекратим проекта“, казва той.

Кембъл често получава посетители и дори предлага безплатно настаняване в самолета, а през лятото е домакин на по-големи публични събития.

"Артисти изнасят концерти на дясното крило, гостите танцуват пред или зад крилото в гората, която за големите концерти се изпълва с всевъзможни места за отдих. Те не са от класата на Дисниленд - просто преносими щандове с различни любопитни предмети и малки възстановки, но са забавни", разказва Кембъл.

Двоен фюзелаж

Ако смятате, че животът в един самолет е достатъчно екстравагантен, какво ще кажете за живот в два?

Това е планът на Джо Акслайн, който притежава MD-80 и DC-9, разположени един до друг в парцел в Брукшир, Тексас. Акслайн живее в MD-80 повече от десетилетие - след като се развежда на Първи април през 2011 г. - и планира да ремонтира DC-8 и да го оборудва със зони за отдих като киносалон и музикална зала. Той нарича грандиозния си план „Проект свобода“.

„Имам по-малко от четвърт милион долара за целия проект“, казва Акслайн, който има много малко текущи разходи, защото притежава земята и е изградил собствен кладенец за вода и канализационна система: „Единственото нещо, което все още ми остава, е електричеството“, допълва той.

В продължение на години Акслайн дори споделя самолета с децата си.

"Децата вече ги няма, така че останах само аз. Живеейки в къща, имаш много пространство, но всичко е прахосано. Основната ми спалня (в самолета) е 3 на 5.5 метра, което не е лош размер за спалня. Имам два телевизора в нея, достатъчно място за разходка. Дневната ми е с добри размери, трапезарията е с четири места, мога да приготвя достатъчно храна за цял куп хора, ако дойдат на гости. Имам и душ и тоалетна, така че не ми се налага да излизам от самолета, за да отида до тоалетната. Единственото нещо, което нямам тук и което бих имал в една къща, са отварящите се прозорци", обяснява той и добавя, че просто отваря вратите на самолета, за да влезе свеж въздух.

Самолетите се виждат от близките пътища и Акслайн казва, че много шофьори, които са любопитни, спират до тях.

"Всеки ден идват по трима-четирима души. Наричам ги моите туристи", казва той. "Те минават покрай него и си мислят, че е толкова готино. През повечето време им махам с ръка. Казвам, че ако имат време, ще те разведа. И ако този ден не съм оправил леглото, на кого му пука? Нека да видим как живеят истинските хора."

Акслайн също се интересуваше от Boeing 747 - животът в „Кралицата на небето“, както е известен, е най-голямата мечта на собствениците на самолети - но се отказа, когато се сблъска с разходите за доставка.

"Самият самолет струваше около 300 000 долара, но транспортните разходи бяха 500 000 долара. Половин милион долара за преместването му. Това е така, защото не можеш да го караш по пътищата, ще трябва да го разглобиш, да го нарежеш, да го нарежеш на парчета и кубчета и след това да го сглобиш отново", обясни Акслайн.

Самолет DIY

Има и други забележителни примери за самолети, превърнати в домове. Един от най-ранните е Boeing 307 Stratoliner, принадлежал някога на милиардера и филмов режисьор Хауърд Хюз, който похарчил цяло състояние за преустройство на интериора, за да го превърне в „летящ пентхаус“. След като е повреден от ураган, той е превърнат в екстравагантна моторна яхта и в крайна сметка е закупен през 80-те години на миналия век от жителя на Флорида Дейв Дримър, който го ремонтира основно и го преименува на „Космически кекс“.

Той живее в хибрида между самолет и лодка в продължение на 20 години, преди в крайна сметка да го дари на Музея на авиацията във Флорида през 2018 г.

Американският кънтри певец и член на Залата на славата в Нашвил ,Ред Лейн, който има история като самолетен механик, живее десетилетия наред в преоборудван DC-8, който спасява от скрап в края на 70-те години. Лейн, който почина през 2015 г., също не е съжалявал за решението си.

„Никога, никога не съм се събуждал на това място и не съм искал да съм някъде другаде“, разкрива той в телевизионно интервю през 2006 г.

Тези, които искат да прекарат една или две нощи в самолет, имат няколко възможности под формата на хотели: в Коста Рика хотел Costa Verde разполага с напълно реновиран Boeing 727 - с две спални и тераса с изглед към океана; в Швеция Jumbo Stay е хотел, построен изцяло в Boeing 747 на територията на летище Арланда в Стокхолм. А ако просто искате да се забавлявате, на летище Котсуолд в Англия, на около 100 мили западно от Лондон, има още един Boeing747, който може да бъде нает за събития с до 220 души.

Ако обаче искате да оставите преходното жилище зад гърба си и да се впуснете изцяло в живота във фюзелажа, трябва да сте готови за предизвикателства: „Трябва да имате страст да искате да правите това, защото ще има толкова много проблеми, които ще трябва да решавате, че може да стане непосилно“, казва Джо Акслайн, който посочва сред най-големите препятствия осигуряването на самолет и намирането на подходящо място за него.

Може би затова няколко от посетителите на Брус Кембъл през годините са проявявали интерес към този начин на живот, но никой от тях не е превърнал мечтата си в реалност: „Мисля, че това е доста трудно за хората: няколко от моите гости си тръгнаха убедени, че искат да го направят, и аз им изпратих ясно формулирани инструкции, за да им помогна стъпка по стъпка, но никой от тях не създаде инерция“, казва той.

Но не позволявайте това да ви обезкуражи, добавя Кембъл: "Основният ми съвет е да го направите. Не позволявайте на никого да разклати увереността ви. Разработете цялата логистика и просто го направете."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Руският представител в ООН контрира Тръмп</p>

Руският представител в ООН контрира Тръмп: Войната в Украйна не може да бъде уредена за един ден

Свят Преди 42 минути

"Щя уредя тази война между Путин и Зеленски", заяви миналата седмица Тръмп

<p>Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини

Свят Преди 1 час

Службите за спешна помощ и пожарникари бяха повикани, за да помогнат за справяне с последствията от проливния дъжд и градушката

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 3 часа

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>&quot;Физическо и психологическо унижение&quot;: Тежки обвинения към&nbsp;Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Физическо и психологическо унижение": Освободеният директор на болница в Газа с обвинения към Израел

Свят Преди 3 часа

Болниците в Газа са обект на тежки атаки от началото на военната офанзива на израелската армия

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Свят Преди 3 часа

Хьоке е водещият кандидат на АзГ за местните избори за ландтаг в провинция Тюрингия

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 4 часа

Към момента няма информация за пострадали

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 4 часа

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

България Преди 4 часа

Над 57 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика

<p>Израел е освободил 55 заложници (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Израел е освободил 55 заложници, включително директор на болница

Свят Преди 5 часа

Израел започна войната в Газа след нападението на „Хамас“ на 7 октомври

<p>Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК</p>

БНБ: Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК

България Преди 5 часа

Той бе избран в ръководството на БНБ на 26 юли

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

България Преди 5 часа

Това са Славка Михайлова и Иванка Димитрова

<p>Кола горя на Дунав мост</p>

Кола горя на Дунав мост, няма пострадали

България Преди 5 часа

На мястото са пристигнали противопожарни екипи от Русе и Гюргево, както и линейка на Спешна помощ

<p>Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик (СНИМКИ)</p>

Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик

България Преди 5 часа

На мястото има 4 противопожарни автомобила

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 6 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

България Преди 6 часа

Той се е движел по пътя Смилян – Рудозем