0

З аговорнически съпруги. Крещящи мумии. Векове на спекулации. Въпросите за т.нар. заговор в царския харем - заговор за убийството на древноегипетския фараон Рамзес III около 1155 г. пр.н.е. - продължават да съществуват повече от 3000 години.

Сюжетът, свързан с наследството, звучи като истинска „Игра на тронове“, но мистерията как археолозите го разплитат три хилядолетия по-късно би била перфектна тема за всеки детективски сериал.

Това, което историците знаят, е, че конспирацията е изправила едно срещу друго две от децата на фараона - синовете Тити и Тийе. Но подробностите за заговора - и дали той действително е успял да убие фараона - остават един от най-интригуващите студени случаи в историята, докато съвременната археология не помага за разрешаването му.

Какво наистина се е случило с Рамзес III, фараон на една обречена древна империя? Ето как археолозите разкриха истината за конспирацията с харема, слагайки край на един вековен казус и показвайки колко жесток е бил животът сред древноегипетските кралски особи.

Натъкване на древна загадка за убийство

Споменът за заговора в харема на фараона Рамзес III се е изгубил във времето през XIX в., когато европейските антиквари масово пристигат в Египет в търсене на древни артефакти. Благодарение на току-що преведения Розетски камък, тези протоархеолози са нетърпеливи да преведат древните надписи и йероглифи.

Особено интригуващо е откриването през 20-те години на XIX в. на 18-метров съдебен свитък от XII в. пр.н.е. - документ, описващ заговор срещу египетския фараон от собствения му царски харем.

Папирусът, закупен от местен пазар, описва процеса за държавна измяна, последвал неуспешния преврат, като сочи с пръст една от съпругите на Рамзес III - Тие, и нейния син Пентавар. 

Интриги в харема

Подобно на други фараони, Рамзес III имал главна съпруга, Тийе, и няколко второстепенни съпруги, които живеели заедно в царския харем, заедно с децата и слугите си. Харемът е луксозен символ на властта и влиянието на фараона - и средище на политическа дейност, която в голяма степен е съсредоточена върху въпросите на династията и наследяването.

Съпругите на Рамзес III раждали много наследници, бройката достигала до 100 деца. Но определянето на наследник се оказало предизвикателство, тъй като 12 от синовете в линията за трона починали по време на живота на фараона. През 1164 г. пр.н.е. умира още един престолонаследник, което оставя на трона по-малък син на Тити.

Според свитъка Тие, като една от второстепенните съпруги, искала Пентавар да заеме трона вместо нея. Затова тя се възползва от помощта на редица влиятелни играчи в харема и членове на кралското семейство, включително други съпруги и личния лекар на фараона.

Въпреки че в документа са посочени всички мъже, обвинени в участие в заговора, в него е посочена само една жена - Тие. Освен това в него се премълчава дали заговорниците са успели да убият Рамзес III и се изопачават имената на обвиняемите - пропуски, които карат съвременните изследователи да го определят като „упражнение по сдържаност“.

Последният велик фараон

Изследователите знаят, че превратът не е променил линията на наследяване: Синът на главната съпруга на Рамзес III, Тити, е наследил Рамзес III. Затова те предполагат, че заговорът е бил неуспешен опит на второстепенна съпруга да промени баланса на властта в полза на сина си.

Остават обаче въпросителни относно истинския резултат от преврата и как Тие е успял да убеди толкова много кралски служители да се включат в такава опасна акция за придобиване на власт. И ако не го е убил, историците се чудят дали превратът не е допринесъл за дестабилизирането на управлението на Рамзес III.

Рамзес е бил най-могъщият човек в Египет по време на управлението си от 1186 до 1155 г. пр.н.е. Но както е правила историята, той се оказва последният велик фараон - а синът, който най-накрая го наследява, синът на Тити, Рамзес IV, наследява отслабено царство. По време на управлението на Рамзес III Египет се сблъсква с инвазия, икономически размирици и вътрешни проблеми, като например първата известна обща стачка, която се провежда сред недоволните строители на гробници, натоварени с изграждането на огромното място за почивка на фараона. Дали заговорът в харема е причина за неговото падане?

Гробницата на Рамзес III

През 1886 г., десетилетия след като папирусът е открит и преведен, търсачите на съкровища откриват необикновени веществени доказателства по случая: гробницата на Рамзес III.

Въпреки това, в ход, който ще разочарова бъдещите археолози, те не успяват да документират точно разположението на фараона в гробницата, в която се намират множество други мумии. Това е довело до изгубване на важни доказателства, които биха могли да подскажат начина, по който Рамзес III е намерил смъртта си. Мумията, идентифицирана като Рамзес III, също не дава отговори. Заобиколени от нетърпеливи зрители, антикварите веднага разопаковали Рамзес III, за да установят, че тялото няма следи от нараняване.

Още по-объркваща е друга мумия, погребана заедно с фараона: по-малка мумия с изкривено, сякаш крещящо лице. За разлика от другите мумии в гробницата, които са били погребани в церемониални дрехи и внимателно балсамирани, малката мумия е била увита в обикновена овча кожа и сякаш случайно поставена в гробницата, без надпис, който да указва нейната самоличност. Предполагайки, че мистериозната крещяща мумия никога няма да може да бъде идентифицирана, историците са смятали, че са разгадали случая.  Изглежда, че Рамзес III не е бил убит от заговорниците, а заговорът бил отписан като опит на малолетна съпруга да упражни власт в царския харем.

Напредъкът на археологическите технологии не хвърлил повече светлина: Когато през 60-те години на миналия век изследователите използват рентгенов апарат, за да направят снимка на фараона, тя не показва следи от убийство. Но археоложката Сюзън Редфорд е заинтригувана от историята и през 2002 г. разкрива нов поглед върху конспирацията благодарение на повторното изследване на произведенията на изкуството в гробницата на Рамзес III.

Редфорд разбира, че множество релефи по стените на гробницата показват наследниците на Рамзес III. Но на един от релефите е изобразено различно съзвездие от принцове - ход, който Редфорд тълкува като насочващ към престижа на Пентавар и кралския статут на майка му Тие. Ако Тийе е била царица, а не второстепенна съпруга, синът ѝ би имал по-достоверни претенции за трона - статут, който би обяснил дългогодишната загадка как една незначителна фигура е събрала толкова значима група съзаклятници.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Две баби си говорят: -Гицка си купила крем за подмладяване. Сега пощаджията не иска да и дава пенсията.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Германският канцлер Олаф Шолц.

Олаф Шолц отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег

Свят Преди 3 часа

САЩ, Великобритания и Франция са изпратили на Украйна крилати ракети с обсег до 300 км.

Снимката е илюстративна

Заради неочакван сняг: Спешно свалят от планинските пасища кравите в Тирол

Свят Преди 3 часа

Това е типична практика в отглеждането на животните в района

Снимката е илюстративна

Изтеглят поразен от хутите гръцки танкер от бреговете на Йемен

Свят Преди 6 часа

Плаващият под гръцки флаг кораб „Сунион“ се изтегля на север под военен ескорт.

,

„Пикът тепърва предстои“: Бурята „Борис“ опустошава Източна и Централна Европа

Свят Преди 6 часа

Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са засегнати от силни ветрове и необичайно силни дъждове

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

България Преди 6 часа

Никой не може да подчини левицата и да трупа дивиденти на неин гръб, каза още той

Снимката е илюстративна

Тежки наводнения в Румъния, Чехия и Полша, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Прекъснати са пътища и са спрени влакове

Михаил Константинов

Проф. Константинов: Между 6 и 8 партии ще влязат в НС

България Преди 7 часа

Разумно е коалицията около Доган да получи членове на СИК, за да се успокоят страстите, допълни математикът

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Свят Преди 7 часа

Френският президент заяви, че няма намерение да разпуска новия парламент преди края на президентския му мандат

.

Игри на волята” 6 започва тази вечер по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Психолози, циркови артисти, актьори, инфлуенсъри, спортисти и музикални артисти влизат в битката за 100 000 лева

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Републиканецът предупреди и, че подкрепа за нея ще значи връщане на наборната военна служба в САЩ

,

Голям пожар над Созопол, евакуират хора

България Преди 8 часа

Наложила се е евакуация на хора от близкия хипермаркет

МиГ-29

Полша обмисля предоставянето на МиГ-29 на Украйна

Свят Преди 8 часа

По време на посещение в Киев Сикорски подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни самолети, за да защитава небето си

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

България Преди 9 часа

Колегите на загиналите пилоти от 12-та авиационна база- Долна Митрополия се сбогуваха с тях

о

Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом

Принц Хаакон и съпругата му Мете-Марит

Синът на норвежката престолонаследница отново е арестуван от полицията

Свят Преди 9 часа

Хойби беше арестуван и на 4 август след скандал в апартамент в Осло

Кирил Петков

Петков: Споразумението между РСМ и Европа не трябва да се пипа

България Преди 9 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове