П осладителите, които заместват захарта в голяма част от напитките и храните, могат да доведат до повишаване на риска от сърдечносъдови заболявания според френско научно изследване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“, предаде АФП.
Какво представлява сукралозата? И защо е в храната ни
Подсладителите се използват като заместители на захарта с цел намаляване на калориите. Масовото им присъствие в състава на храните и напитките обаче не се приема еднозначно.
Хората, които консумират твърде много подсладители, особено аспартам и ацесулфам калий, рискуват да развият онкологично заболяване според изследвания на различни научни институции, сред които Парижкия университет. За определяне на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания учените са използвали същата методология. Сред методите е и детайлно измерване на консумацията на подсладени храни сред доброволци.
Внимавайте с диетичните напитки, могат да попречат на отслабването
Данните от изследването сочат, че 37% от участниците консумират средно 42,46 мг подсладители дневно. Това се равнява на пакетче подсладител или на 100 мл безалкохолно.
Според проучването аспартамът, сукралозата и ацесулфам калий се свързват директно със заболявания на сърдечносъдовата и мозъчносъдовата система, както и на коронарните артерии. Данните са събрани в периода 2009-2021 г.
Преяждането не е основна причина за трупането на килограми
„Тези резултати, успоредно с последния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван през тази година, не подкрепят употребата на подсладители като алтернатива на захарта“, коментира д-р Матилд Тувие, координатор на изследването.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!