К онсумирането на месо и сирене от хора над 50 години е опасно за здравето. Това носи риск не по-малък от пушенето, съобщава "Медик Форум".
Изследователи от университета в Южна Калифорния са установили връзка между пристрастяването към сиренето и месото при жените и мъжете с лошото здраве, с което се асоциира преждевременната смъртност.
Те са изследвали здравните показатели на хора над 50-годишна възраст.
По време на експеримента учените са анализирали хранителните навици и предпочитания на 6 400 души.
Оказало се, че консумирането на животинските протеини два пъти повече води до преждевременна смърт.
Любителите на сирене и месо на тази възраст са четири пъти по-склонни да починат от ракови заболявания.
"Това е сравнимо с тютюнопушенето", казват експертите.
Според авторите, активната консумация на протеини, съдържащи се в месото и сиренето, както и в други животински продукти, има отрицателен ефект върху клетките.
Това ускорява тяхното разграждане и по този начин насърчава растежа на тумори. Лекарите препоръчват намаляване на консумацията на животински протеин при хора на възраст от 50 до 65 години.
Неотдавна други лекари стигнаха до заключението, че премахването на червеното месо от менюто ще помогне за удължаване на живота.
Колко чаши кафе на ден застрашават здравето ни?
Тези две неща ускоряват стареенето
Ползите от раздвижването на тялото
Защо усещаме глад, след като сме се нахранили?
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!