С ушените плодове са незаменима добавка към всеки здравословен режим на хранене. Те са добър източник на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти, микроелементи и фенолни съединения.
Те действат разхлабително, намаляват серумния холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза, въздействат благоприятно за увеличаване на костната плътност, както и при някои видове рак.
А консумацията им е ефективен начин за увеличаване на цялостния прием на плодове.
Днес ви предлагаме да опитате да ги включите в менюто си като си приготвите най-вкусния марокански кейк със сушени плодове.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
- 1/2 ч.ч. тъмни стафиди
- 1/2 ч.ч. сушени смокини, нарязани на парчета по 1 см
- 1/2 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на парчета по 1 см
- 1/2 ч.ч. сушени сливи без костилки, нарязани на парчета по 1 см
- 1 ч.ч. горещ черен чай
- 1 1/2 ч.ч. брашно с набухвател
- 2 ч.л. рас ел ханут
- 1/4 ч.л. сол
- 3/4 ч.ч. кафява захар
- прясно мляко
- солено масло
Начин на приготвяне:
Смесете всички сушени плодове в купа и ги залейте със силна запарка на черен чай. Оставете да престоят няколко часа или 1 нощ.
В голяма купа пресейте брашното заедно със солта и рас ел ханут. Добавете захарта и разбъркайте добре. Добавете омекналите сушени плодове и яйцето. Разбъркайте.
Добавете малко прясно мляко, колкото сместа да може да пада от лъжицата.
Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна форма за кекс (22х11 см). Постелете с хартия за печене, като оставите краищата ѝ да стърчат над формата. Изсипете сместа във формата. Печете кекса в предварително загрята фурна на 190 градуса 50-55 минути, докато клечката, с която проверявате готовността, излезе чиста.
Оставете кейка да изстине във формата 10 минути. След това го извадете и го оставете да изстине напълно.
Поднесете кейка, нарязан на филии с масло за мазане.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!