1

Н ово изследване на любимия на всички шоколад, разкрива защо просто не можем да му се наситим. 

Няма друга толкова изкусителна храна като шоколада. Той е вкусен и удовлетворяващ, може да ни накара да изпитваме носталгия по шоколадовите блокчета, на които сме се наслаждавали като деца и да ни утеши, когато сме тъжни. Той ни дава енергия, задоволява желанието ни за сладко и облекчава глада. Но какво точно е това лакомство, което ни носи толкова много радост?

Изследователи от университета в Лийдс са на крачка от разкриването на тайните на това защо обичаме толкова много шоколад. Те твърдят, че текстурата е решаващият фактор: мозъкът ни намира за много приятна промяната на текстурата от твърда към кремообразна, пише BBC.

Точно това обещава и шоколадът - той започва да се топи почти в момента, в който попадне на езика ни, покривайки устата ни с копринена сладост.

"Когато за пръв път поставите парче шоколад на езика си, мазнината се смесва с малко слюнка и образува капки, а след това се образуват още капки", обяснява д-р Анвеша Саркар от Училището по хранителни науки и хранене в Лийдс. "Именно това смазване създава усещането за топене в устата."

Последните експерименти на д-р Саркар разкриват нещо изненадващо за следващата част от процеса. След като шоколадът е започнал да се топи и да покрива устата ви, мазнините играят по-малко важна роля. "Все още се нуждаете от малко мазнини, за да образувате тези капки, но не толкова много, защото сега слюнката движи процеса."

С други думи, удовлетворението, което изпитваме, когато поставим квадратче шоколад на езика си, се дължи на мазнините, които покриват повърхността му. Същевременно мазнините, които се съдържат по-дълбоко в него, играят ограничена роля и могат да бъдат намалени, без да се намали желаното усещане за топене.

Защо е добре да хапваме шоколад

"Нашето изследване открива възможността производителите да разработят интелигентен дизайн на черния шоколад, за да намалят общото съдържание на мазнини", казва д-р Саркар. Това би могло да стане чрез производство на шоколад на слоеве, с високо съдържание на мазнини отвън и по-ниски количества вътре, така че да получим същото удовлетворение с част от съдържанието на мазнини.

Това изследване може да се окаже важно не само за разработването на шоколад, но и за всички видове храни, казва д-р Саркар. То може да ни помогне да усъвършенстваме текстурата на по-различни продукти, за да ги направим по-приятни. Например екипът на д-р Саркар работи по начини за превръщане на сиренето на растителна основа, което може да бъде песъчливо и стипчиво, в по-привлекателно, като се преработи начинът, по който мазнините покриват протеините. Подобна техника би могла да подобри текстурата на други продукти на растителна основа като сладоледа.

Други причини, поради които шоколадът е толкова приятен

Теорията за майчиното мляко

Разбира се, не само текстурата прави шоколада привлекателен. Една от теориите е, че сме закърмени да харесваме млечния шоколад, защото той съдържа приблизително същото съотношение на захари и мазнини като майчиното мляко (около 1 г мазнини към 2 г захари).

Няколко проучвания сочат, че наред с тази комбинация от захар и мазнини, някои от стотиците химични съединения в шоколада влияят върху центровете за възнаграждение и удоволствие в мозъка. Шоколадът може да предизвика прилив на хормони на доброто настроение като ендорфини, допамин и серотонин, които могат да ви накарат да се чувствате щастливи и спокойни.

Някои учени твърдят, че той не съдържа достатъчно от тези активни съединения, за да окаже голямо влияние върху психическото ни състояние - освен ако не ядем нездравословни количества.

Останалите интересни причини защо сме влюбени в шоколада вижте в нашата ГАЛЕРИЯ:

6 факта, показващи защо шоколадът е любимец на всички
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Кметът на Минерални бани остава под домашен арест

Кметът на Минерални бани остава под домашен арест

България Преди 6 часа

Той е обвинен в участие в организирана престъпна група

<p>Загинали и ранени при&nbsp;въоръжено нападение в бар</p>

Загинали и ранени при въоръжено нападение в бар в Мексико

Свят Преди 8 часа

"Въоръжени лица са влезли в бара, търсейки конкретен човек"

Кремъл: Тези мирни усилия ще бъдат обречени на фиаско

Кремъл: Тези мирни усилия ще бъдат обречени на фиаско

Свят Преди 10 часа

Песков направи коментар, след като Байдън разреши на Украйна да използва далекобойни американски ракети АТАКМС срещу цели в Русия

<p>Страните от НАТО са в &quot;скрита кибервойна&quot;&nbsp;с Русия (ВИДЕО)</p>

Великобритания: Страните от НАТО са в скрита кибервойна с Русия

Свят Преди 11 часа

Трябва да бъдем изключително бдителни, заяви Лиз Кендъл

<p>&quot;Любовта побеждава всичко&quot;</p>

"Любовта побеждава всичко": Украйна с инициатива в помощ на военнослужещите

Свят Преди 11 часа

В инициативата се включват над 60 предприятия

<p>Юрист с коментар за българския проектозакон за чуждестранните агенти</p>

Юрист: Българският проектозакон за чуждестранните агенти граничи с безумие и трябва да бъде спрян

България Преди 11 часа

Това заяви Кирил Коротеев, ръководител на международната практика в правозащитната организация „АГОРА Интернешънъл“

Изоставени в "капан": Конфликтът в Близкия изток повлия на черния пазар

Изоставени в "капан": Конфликтът в Близкия изток повлия на черния пазар

Свят Преди 12 часа

Тези жени не само губят работата си, но и понасят травмата от постоянните ракетни атаки

<p>Какво каза Румен Радев във Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Какво каза Румен Радев във Виетнам

България Преди 12 часа

По време на приема виетнамски граждани изпълниха песни на виетнамски и на български език

<p>На кое място завърши Алберт Попов в слалома в Гургл (СНИМКИ)</p>

Алберт Попов завърши на 18-о място в слалома в Гургл

България Преди 12 часа

Победител в състезанието стана Клеман Ноел

<p>&quot;Сенчеста операция за трафик&quot;: Русия набира стотици йеменски наемници</p>

Русия е наела стотици наемници от Йемен, за да се бият в Украйна

Свят Преди 13 часа

От началото на пълномащабната си инвазия Москва разчита на различни методи за привличане на мигранти

<p>Ето кой помогна на&nbsp;Тръмп&nbsp;да сглоби най-оспорвания кабинет в САЩ (СНИМКИ)</p>

Доналд Тръмп-младши помага на баща си да сглоби най-оспорвания кабинет в САЩ

Свят Преди 13 часа

Младият Тръмп ще дава съвети на баща си в Белия дом

Френският министър на екологичния преход Аниес Пание-Рюнаше

Париж: Споразумението на КОП29 е "разочароващо"

Свят Преди 14 часа

"Текстът за финансите беше приет в обстановка на объркване и е оспорван от множество страни"

.

Трима с опасност за живота след взрив на газова бутилка във Врачанско

България Преди 14 часа

Един от ранените е със 70 процента изгаряния

.

Дядо Ибрям от търговищкото село Макариополско празнува 103-ти рожден ден

България Преди 15 часа

Дълголетникът се отличава като много позитивен и смирен човек