Н ово проучване сочи, че фруктозата е пагубен “малък демон”, който води до затлъстяване. Въпреки че не е най-големият източник на калории, той предизвиква желание да се ядат по-мазни храни в по-големи количества, което води до преяждане с вредна храната, твърдят учените.
Анализ, ръководен от доктор Ричард Джонсън от медицинския кампус на университета в Колорадо, предполага, че най-добрият начин да отслабнете е чрез намаляване на приема не само на захари или въглехидрати. Според него е необходимо да се ограничи приема както на захари, така и на въглехидрати.
Ядете каквото си искате и отслабвате? Изследване с мишки изглежда твърде хубаво, за да е истина
„Въпреки че на практика всички експерти казват, че трябва да се намали консумацията на ултрапреработените и вредни храни, остава неясно дали фокусът трябва да бъде върху намаляването на приема на захар, на високо гликемични въглехидрати, мазнини, полиненаситени мазнини, или просто увеличаване на приема на протеини“, посочват изследователите.
„Ние правим преглед на различните диетични хипотези, които са насочени към затлъстяването. Предполагаме, че всички хипотези са до голяма степен достоверни. Диетите изглеждат несъвместими, но всички те могат да бъдат обединени от хипотезата за отсяването на фруктозата“ , посочва експертът.
Фруктозата е вид захар, която естествено може да се намери в плодовете, където е балансирана от витамините и фибрите в тях. Тя се съдържа и в подсладители като трапезна захар и царевичен сироп, в много по-големи количества. Тялото може също да произвежда фруктоза от въглехидрати като глюкоза и солена храна.
Major Study Claims to Identify The Root Cause of Obesity: Fructose https://t.co/8rqG1n7kl6
— ScienceAlert (@ScienceAlert) October 20, 2023
Джонсън и колегите му са направили изчерпателно проучване на всички известни фактори, допринасящи за затлъстяването. Те са установили, че метаболизмът на фруктозата в тялото причинява спад на съединение, наречено аденозин трифосфат. Това съединение осигурява енергия за клетъчните процеси на тялото ви. Когато нивата на аденозин трифосфат паднат до достатъчно ниско ниво, това е сигнал за тялото ви, че имате нужда от повече “гориво”. Това е, така наречената “хипотеза за оцеляване на фруктоза”. Тя обвързва различни теории за това какво причинява затлъстяването.
„По същество тези теории поставят редица метаболитни и диетични двигатели в центъра на епидемията от затлъстяване“, казва Джонсън.
„Фруктозата е това, което задейства метаболизма ни да премине в режим на ниска мощност и да загубим контрола си върху апетита, а мазните храни се превръщат в основния източник на калории, които стимулират наддаването на тегло“, обяснява той.
За всички на диета: Вкусен и здравословен десерт с тиква
Според учения този режим на ниска мощност е измамен. Фруктозата само имитира състояние на ниска енергия, като намалява нивата на аденозин трифосфат в клетките на тялото, дори когато има много налична енергия под формата на складирани мазнини. Фруктозата основно блокира тялото да се възползва от тези запаси.
Мечките, които се подготвят за зимен сън, могат да съхранят запасите си от мазнини непокътнати като хапват плодове. Но консумацията на сладки храни и напитки при хората, според изследователите, е пътят към нездравословното и безразборно консумиране на храна.
Кой режим на хранене е правилен по време на диета
Прекомерната консумация на фруктоза стимулира появата на много болести, категорични са учените.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!