С тудено е и все по-често копнеем за нещо топло и домашно за похапване, когато си приберем.
Ето как да приготвите кюфтета във винен сос
Необходими продукти:
600 г смляно месо от телешка плешка
100 мл прясно мляко
2 филийки хляб
1 яйце
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка смлян кориандър
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
олио за намазване
за соса:
500 мл телешки бульон
300 мл червено вино
50 г краве масло
2 стръка мащерка
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
800 г картофи
150 г бейби спанак
100 г краве масло
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва в млякото. Лукът се реже наситно и се смесва с месото, яйцето, кориандъра, сол, черен пипер, накълцания магданоз и отцедения хляб.
Меси се много добре за няколко минути. Оформят се кюфтета и се овалват в брашно.
Подреждат се в намазнена тава и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до получаване на коричка – 25 минути, като междувременно се обръщат.
Кюфтетата се изваждат, а тавата се поставя на котлона.
В нея се слага маслото за соса и щом се разтопи, се поръсва с брашното. Когато брашното се запържи, се налива виното, като се бърка, за да няма бучки, добавя се и концентратът.
Когато алкохолът се изпари, се налива бульонът, пуска се и мащерката, овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се готви няколко минути.
Прибавят се кюфтетата и се вари още 5 минути на слаб огън.
Картофите се белят, режат се на кубчета и се сваряват. Отцеждат се и се пюрират, смесват се със смачкания на паста чесън, спанака, маслото, сол и черен пипер. Разбърква се.
Във видеото вижте още как се приготвя руло от точени кори с круши и шоколад и супа от печен алабаш
Вижте още:
Да си приготвим свински филенца на тиган
Пилешко филе с ананас и медена глазура
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!