К артофите често присъстват на родната трапеза, но почти никога не са в сладък вариант.
А десертът от картофи крие своите предимства. Ето как да приготвите картофени кнедли със сливи.
Необходими продукти:
1 кг стари картофи
300 г захар
250 г брашно
200 г сушени сини сливи
4 филии хляб
1 яйце
4 с. л. краве масло
1/4 ч. л. канела
1 щипка смлян бахар
кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, сваряват се, обелват се и се намачкват с преса. Пюрето се оставя да изстине непокрито, за да изпръхне.
Хлябът се смила и се запържва до златисто в половината масло. Когато трохите се охладят, се разбъркват със захарта и канелата.
Студеното картофено пюре се смесва с бахара, брашното, яйцето, настърганата лимонова кора и останалото разтопено масло.
Замесва се лепкаво тесто. От него се оформят топчета с големина на орех, като във всяко се слага по една слива, така че тестото да я обгръща.
В голяма тенджера се кипва вода. Силата на огъня се намалява, така че водата да къкри леко. Кнедлите се пускат в съда, оставят се да изплуват на повърхността, варят се още 2 минути и се изваждат с решетъчна лъжица.
Овалват се в трохите. Преди да се сервират, се поръсват с останалите трохи.
Ако тази рецепта ви е харесала, вижте още:
Интересни и вкусни - как да си направим палачинкови джобчета
Рецепта за тортилa с гъби - лесно и вкусно
Как да си направим вкусна чеснова багета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!