К артофите са сред любимите храни както на децата, така и на много от любителите на бирата.
Свикнали сме да ги приготвяме пържени, сварени или задушени, но има още една вкусна и бърза рецепта - панирани.
Необходими продукти:
600 г стари картофи
250 г бял хляб (4–5 филии)
50 г сирене „Пармезан“
3 яйца
1 ч. л. сушен див лук
1 ч. л. сух чесън
1/4 ч. л. лют червен пипер (на люспи)
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане
брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Хлябът се смила на фини трохи и се запича в сгорещен тиган без мазнина до златисто.
Охлажда се и се смесва със ситно настъргания пармезан, сухия чесън, дивия лук, лютия пипер, сол и черен пипер на вкус.
Яйцата се разбиват.
Картофите се режат на пръчици и се бланшират в подсолена вода (трябва да останат леко твърди в средата). Отцеждат се и се охлаждат в леденостудена вода. Отново се отцеждат добре.
Посоляват се и се овалват в брашното. Изтупват се от излишното.
Потапят се в яйцата и накрая се овалват в ароматните хлебни трохи.
Подрежат се в тава, застлана с пергаментова хартия, поливат се със зехтин и се пекат около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Сервират се със сос по избор.
Почерпете още идеи:
Пригответе хрупкави пилешки бутчета с чипс
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!