Б анската капама е едно от най-богатите ястия, като в рецептата си съдържа три вида месо, зеле, ориз и ароматни подправки. Важното при нея е, че тя трябва да се готви в глинен съд и на бавен огън.
Капамата се приготвя по традиционна рецепта и е подходящо блюдо за новогодишната трапеза или друг голям семеен празник.
Тази седмица "Кухнята на Диди" ни показва една лесна рецепта за банска капама.
Започваме с необходимите продукти:
2 средни зелки кисело зеле
250 гр. ориз
½ кг. пилешко месо (бутчета или бяло месо)
1 суров суджук
½ кг. свинско вратно месо
½ кг. телешко от бут
малко сланина
сушени сливи
черен пипер, червен пипер, дафинов лист
чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
Запържете ориза с подправките, а след това към него добавете ситно нарязаното кисело зеле. Оставете си няколко цели листа от зелето и нарежете месото.
Време е за най-важната част - реденето в глинения съд
Първо сложете зелевите листа, отгоре може да добавите няколко резена сланина. След това сложете един ред от запържения ориз и зелето, отгоре на един ред сложете част от месото. Редете по този начин, докато продуктите не свършат.
На какво трябва да обърнете внимание при печенето на капамата и как да сервирате, вижте във видеото.
А за десерт пригответе:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!