Aко ви се хапва нещо сладко и неустоимо вкусно, попаднали сте на правилното място. Лека и изключително свежа, тази лимонова торта с лимонов мус и боровинки няма да разочарова и най-претенциозния вкус.
Необходими продукти
За тестото:
3 яйца размер L
200 г захар
щипка сол
90 г течна сметана (35% масленост)
1 резен лимонова кора
175 г брашно
12 г бакпулвер
60 г разтопено безсолно масло
30 г тъмен ром
125 г боровинки
За лимоновия мус:
120 г лимонов сок
4 листа желатин
90 г захар
25 мл вода
2 белтъка
250 г бита сметана (35% масленост)
За украса:
70 г боровинки
пудра захар
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер. Сипете сметаната в касерола и настържете фино лимоновата кора върху нея. Загрейте леко и добавете на струйка към разбиващите се яйца. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към сместа и продължете да разбивате. Пресипете малко от сместа в купичката с охладеното разтопено масло и разбъркайте. След това върнете обратно. Добавете рома и разбъркайте до хомогенност.
Напръскайте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 24 см) с олио от спрей. Изсипете сместа във формата. Отгоре поръсете боровинките. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. След изпичане оставете основата да изстине във формата.
За муса накиснете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете 60 г лимонов сок в тенджерка и сипете изтискания желатин при него. Бъркайте докато сместа се загрее леко и желатинът се разтвори. Добавете останалите 60 г лимонов сок.
В друга тенджерка сипете водата и захарта. Сварете захарния сироп до температура от 123 градуса.
Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарния сироп на тънка струйка без да спирате разбиването. След това, отново на тънка струйка, сипете и желатина, разтворен в лимонов сок. Разбивайте до получаването на плътен меренг. Добавете на порции битата сметана към меренга. Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула.
Изсипете лимоновия мус върху основата на тортата, направо във формата. Поставете в хладилник поне за 1 час.
Отстранете пружината на формата и украсете тортата с боровинки и поръсете по края с пудра захар.
Четири домашни десерта, на които няма да устоите
Сладко изкушение: Тарт с лимонов крем и целувки
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!