П урпурните продукти дават енергия, сила и великолепно настроение през есента, сочат експертите.
Била ли е Земята лилава преди милиарди години
Те са доказали, че лилавият цвят е физиологически по-силен от всеки друг цвят -
- забавя дишането и увеличава продължителността на издишването;
- може да забавя и контролира пулса;
- увеличава издръжливостта на сърцето и съдовете;
- психологически потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, пък твърдят психолозите;
- увеличава работоспособността;
- подобрява съня;
В страните от Европа и Америка, където царят са логиката и рационализмът (и затова любим е синият цвят), лилавото се смята за непрестижно. В страните от Азия и Африка, които са по-склонни към емоционалност и мистика, уважението към този цвят е значително по-голямо. Уважението в Африка и Азия към лилавия цвят е до такава степен, че на тези континенти вече се консумират лилави храни, произведени по природен начин или така наричаните био продукти, които стават все по-популярни и в Европа, най-вече през есенния и зимния период.
Лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве, сочат експертите. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди - те са познати като мощни фитохимикали, полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Това са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, лилав карфиол и други.
Лилавите храни предотвратяват преждевременното стареене.
Те дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве, определят диетолозите.
Специалистите препоръчват да се консумират следващите няколко храни с лилав цвят:
Патладжан
В него се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри за здравословно храносмилане. Например, калият, който е необходим за регулирането на кръвното налягане, също се среща в патладжана. Освен това зеленчукът е богат на калций, магнезий, витамин С и витамин А.
Грозде
Среща се в различни цветове, но лилавите са едни от най-добрите сортове за дегустация. Лилавото грозде също така съдържа изобилие от витамини и минерали - желязо, калий, фосфор и витамин К.
Лилав карфиол
Той е изключително здравословна алтернатива. Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака.
Карфиолът има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и много други витамини, които безспорно засилват имунитета и предпазват от респираторни заболявания през есента и зимата.
Сливи
Съдържат здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин А. Дори и сушени, те са много полезни и дават на организма необходимите вещества за борба с настинките.
Лилаво зеле
В него се съдържат фибри, както и калций, желязо, калий, витамин С, витамин К и B. Лилавото зеле помага изключително много при бронхити, фарингити и ларингити. При спаднал глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне, съветват специалистите.
Къпини
Те са богат източник на фибри, калций, калий, витамин С и витамин А.
Лилави чушки
Те са витаминозно средство с висока хранителна стойност, съдържат малко и "нежна" целулоза. Богатото съдържание на витамин С и на каротин ги прави ценна прибавка към всяко диетично хранене. Лилавата пиперката стимулира отделянето на стомашен сок, подобрява храносмилането и възбужда апетита. Оказва благоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт и тонизира организма, разказват диетолозите.
Лилавите аспержи
Познати са от Нова Зеландия и Австралия. Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите всъщност стимулира бъбречната функция.
Лилави картофи
От векове са наричани храна за боговете. Според специалисти картофите в по-тъмни цветове имат в пъти повече антиоксиданти от останалите. Те са добър източник на въглехидрати, калий, витамин С и фолиева киселина.
Има и билки, обагрени в лилаво, които носят много ползи за здравето.
Например лавандулата. Ароматът на лавандуловото масло действа и успокояващо, намалява безсънието, безпокойствието, мигрената, депресията, акнето, псориазиса и други. (Във видеото горе вижте 7 билки, които можем да отглеждаме у дома).
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!