0

А рхеологическите доказателства за жертви на нападение от акули са изключителна рядкост, така че когато през 2021 г. е публикувана историята на жертва от Япония на 3000 години, тя привлича вниманието на хората.

По онова време се е смятало, че това е най-старият регистриран случай на жертва на нападение от акула, но скоро след публикуването на проучването други изследователи установиха, че може да става въпрос за още по-стар случай, който датира отпреди 6000 години. И така, какво знаем за тези две древни жертви?

(Във видеото може да научите повече за: Откриха акула на 400 години)

  • Лице № 24

Преди около 3000 години, някъде между 1370 и 1010 г. пр.н.е., човек ловял риба във водите на вътрешното море Сето на японския архипелаг, когато бил нападнат от голяма акула. Въпреки че бил спасен от спътниците си, мъжът получил сериозни и обширни наранявания. Той имал поне 790 дълбоки, назъбени рани, които били предимно по ръцете, краката, предната част на гърдите и корема.

След смъртта си човекът бил погребан в гробището на общността на своя народ - археологически обект, известен като гробището Tsukumo Shell-mound, което било разкопано в началото на XX век.

Дълго време останките на мъжа озадачавали изследователите, които не можели да разберат как някой може да получи толкова обширни и разнообразни наранявания от друг човек, използващ каменни инструменти. Не се сещали и за нито едно животно, за което има сведения, че е могло да направи такива следи.

По-нататъшното изследване на скелета като част от по-голям проект, разглеждащ насилието в праисторическа Япония, обаче даде на изследователите нова възможност да проучат евентуалните причини. Екипът, ръководен от Дж. Алиса Уайт от Оксфордския университет, отбеляза, че пораженията по костите са изключително сходни със съобщенията за жертви на нападения от акули, открити върху съвременни и археологически останки.

В сътрудничество с Джордж Бърджес, почетен директор на Програмата за изследване на акули във Флорида, екипът успява да възстанови картината на съдбата на японския индивид. Както се казва в изявлението им:

„Като се имат предвид нараняванията, той очевидно е станал жертва на нападение от акула. Възможно е по това време мъжът да е ловял риба с придружители, тъй като е бил възстановен бързо. А въз основа на характера и разпределението на следите от зъби най-вероятният отговорен вид е тигрова или бяла акула.“

Жертвата е принадлежала към неолитния японски народ джомон - полуседяща култура, която е живяла предимно в ямни жилища, разположени около открити пространства. Те са били ловци-събирачи, за които е известно, че са експлоатирали редица морски ресурси.

„Не е ясно дали жертвата се е насочвала към акули умишлено или акулата е била привлечена от кръв или стръв от други риби. Така или иначе, тази находка не само дава нова перспектива за древна Япония, но е и рядък пример за това, че археолозите са в състояние да реконструират драматичен епизод от живота на праисторическа общност“, обяснява съавторът д-р Марк Хъдсън. 

  • Древната жертва на Перу

Скоро след като се разчува историята на индивид № 24, двама изследователи се обръщат назад към археологическата работа, която са извършили преди няколко десетилетия. През 1976 г. биоархеологът Робърт Бенфър от Университета на Мисури, Колумбия, и Джефри Куилтър, антропологичен археолог от Харвардския университет, помагат за разкопаването на останките на тийнейджър в перуанско село Палома, чийто скелет има следи, които изглеждат съвместими с тези от фатално нападение от акула - левият му крак липсва, а дясното бедро и дясната предмишница показват следи от дълбоки назъбени следи от ухапване.

Ако момчето е било нападнато от акула, то раните вероятно са получени, когато се е опитало да я отблъсне, вдигайки ръката си, за да се предпази, докато животното го хапе. По същия начин успешните ухапвания от акули често включват разкъсващи действия, които, когато се прилагат към хора, могат да откъснат крайници, особено крака.

Според радиовъглеродното датиране момчето е посрещнало травматичната си съдба преди около 6000 години, преди да бъде погребано сред своята общност. Ако оценката им е вярна, това би превърнало момчето в най-стария регистриран пример за жертва на нападение от акула.

Селото на момчето се е намирало на около 3,5 км от тихоокеанското крайбрежие на Перу. Преди 7 800 до 4 000 години в района периодично са живели различни малки общности. Те, подобно на народа джомон в Япония, използвали морските ресурси, за да оцелеят, включително риболов, гмуркане за миди и събиране на растения.

Когато останките на момчето са изровени, те са открити в дълга овална яма на открито. Тялото му било поставено под някакъв вид покривало, направено от тръстики, свързани с рогозки. Със себе си е имало няколко предмета от гроба, включително мида, плосък камък и няколко въжета.

След разкопките Куилтър описва нараняванията на младия мъж в два параграфа на книгата си „Живот и смърт в Палома“, която е публикувана през 1989 г. Резултатите от тази работа никога не са били публикувани в академични списания, така че не са били известни на Уайт и нейните колеги, когато са проучвали индивид № 24. Оттогава изследователите поддържат връзка, но все още не е ясно дали перуанският случай определено е пример за нападение от акула. Може би бъдещите изследвания ще потвърдят тази трагична, но очарователна съдба.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 9 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 17 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"