К акво си представяте, когато чуете торта Павлова? Името на десерта подсказва, че е посветен на някого, но на кого? Оказва се, че Нова Зеландия и Австрия са в спор от къде точно произлиза оригиналната рецепта. Смята се, че тя е посветена на руската балерина Анна Павлова.
Днес ви представяме една рецепта за торта Павлова, която задължително трябва да приготвите вкъщи. Гарантираме ви, че няма да останете разочаровани.
Необходими продукти
За меренга:
3 белтъка
150 г захар
15 г царевично нишесте
5 г бял винен оцет
За балсамовата редукция:
75 г балсамов оцет
30 г мед от розмарин
За крема:
150 г течна сметана (35% масленост)
30 г пудра захар
1 лимон, настъргана кора
За гарниране:
листа мента
200 г червени плодове
Начин на приготвяне
За меренга поставете в купа на водна баня белтъците и захарта. Разбийте с помощта на тел до образуването на мек белтъчен сняг (температурата трябва да е 60 градуса).
Пресипете разбитите белтъци в друга купа. Добавете царевичното нишесте и оцета и разбийте с помощта на миксер до образуването на твърд сняг.
Напръскайте вътрешните стени на ринг (диаметър 24 см) с олио. Поставете ринга по средата на плоска тава, постлана с хартия за печене. Изсипете белтъчната смес в ринга. С помощта на долнат част на лъжица оформете вдлъбнатина по средата на сместа. Внимателно отстранете ринга и загладете външните стени на белтъчната смес. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час - 1 час и 15 минути.
За балсамовата редукция сипете балсамовия оцет и меда в тенджерка и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Гответе докато консистенцията на сместа стане като сироп. Охладете.
В купа сипете течната сметана и пудрата захар. Настържете фино кората на лимона. Разбийте с помощта на миксер до полуплътност.
Поставете изстиналата целувчена основа върху поднос. сипете сметанов крем във вдлъбнатината на тортата и постепенно разнесете към краищата. Разпределете червените плодове. Поръсете с много тънка струйка балсамова редукция. Поръсете краищата на тортата с фин слой пудра захар. Украсете с листенца мента.
За още неустоими рецепти последвайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!