С ъс средно 25 калории на 100 г, тиквата е нискокалоричен зеленчук, подходящ за всеки хранителен режим. Освен това съдържа всички витамини от групите В, С, Е, РР и Т, които ускоряват метаболизма.
Може да се намери през цялата година, като има зимна и лятна тиква. Благодарение на хранителния си състав, тя е силно препоръчителна, независимо от вашата възраст. Освен това помага за подобряване на храносмилателната и нервната система.
След като разбрахме, че тиквата е изключително здравословна, е време и да ви предложим няколко рецепти, с които да приготвите интересни и вкусни ястия:
Ризото с тиква
Необходими продукти: 500 гр. тиква, половин глава лук, 150 гр. кафяв ориз, 2 скилидки пресен чесън, 400 мл. зеленчуков бульон, 30 гр. мая, зехтин, сол и черен пипер
Начин за приготвяне: Първо измийте ориза обилно с вода и го отцедете. След това поставете тенджера с вода да заври на умерен огън със зеленчуковия бульон. Когато достигне точката на кипене, изсипете чашата кафяв ориз и гответе до ал денте. През това време почистете тиквата, нарежете я на средни парчета и я отцедете добре.
След това обелете и нарежете чесъна и лука, след което ги задушете в тиган. Когато получат златист загар, добавете и парчетата тиква. Намалете котлона на минимум и оставете всичко да се готви около 5 минути. След това пренесете сместа в блендер и миксирайте до получаване на хомогенна смес. Накрая я изсипете върху ориза и разбъркайте.
Сладкиш с тиква
Необходими продукти: 300 гр. брашно, 180 гр. захар, 1 бр. ванилия, 60 мл. олио, 50 гр. какао, 150 мл. топла вода и 200 мл. хладка, 3 яйца, 16 гр. бакпулвер, 300 гр. тиква, 2 супени лъжици захар
Начин за приготвяне: Почистете, обелете и нарежете на парчета тиквата. Сложете я в тава, поръсете със захарта, сипете хладката вода и сложете да се запече на 200 градуса за 30-40 мин до омекване. При готовност извадете и охладете. След това разбийте яйцата със захарта и ванилията, а после добавете и олиото.
Пресейте брашното в купа с бакпулвера. Сипвайте на части топлата вода и разбивайте до получаване на хомогенна смес. Трябва да се получи гъста смес.
Вземете купа и сипете 1 чаена чаша от сместа в нея. Към нея добавете предварително намачкана тиквата. Разбъркайте до еднородна смес. Останалата смес миксирайте с пресятото какао и разбъркайте. Намажете тавичка с малко олио и сипете какаовата смес, изравнете и отгоре на места сложете от тиквената смес.
С лъжицата внимателно натиснете тиквената смес на вътре, без да я разнасяте и смесвате с какаовата. Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тавата. Печете тиквения сладкиш за 30-40 мин.
Смути с тиква
Необходими продукти: 500 гр. тиква, половин чаена лъжица канела, 1 лимон, половин грейпфрут, 1 супена лъжица мед
Начин за приготвяне: Обелете и нарежете на парчета тиквата, след което я варете за 15 минути. Отцедете и пасирайте щом се охлади. Добавете канелата. Изцедете лимона и грейпфрута и добавете сока към пюрето от тиква. Добавете меда и разбийт
Още от автора:
Десет мита за консумацията на сол, които ще ви изненадат
Как да готвим без глутен: Основни съвети и 5 насоки
Като в Италия: 3 рецепти със сирене Бурата
Защо е важно да приемаме достатъчно протеин за деня
Как да се справим с прилошаването през горещите летни дни
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!