С ашими от копринени буби и къри от щурци са сред популярните ястия от буболечки, които се завръщат на мода в Япония, съобщи Ройтерс.
Хора от цял свят проявявят интерес към ентомофагията, т.е. яденето на насекоми, тъй като буболечките се превръщат във все по-устойчив източник на храна.
„Забавно е да избираш от по-голямо разнообразие от ястия“, каза един от клиентите в японското кафене „Таке-Ноко“, което предлага храна от насекоми. „Всичко беше вкусно. Най-вече сайдерът от водни буболечки беше доста освежаващ и вкусен, като зелена ябълка.“
Why are bugs becoming big business in Japan? https://t.co/iCgif6cyWO pic.twitter.com/Ex7dEjnPge
— CorpoInsider♛ (@Corpo_Insider) January 25, 2022
Ентомофагията се превърна в сериозен феномен в световен мащаб, след като ООН определи насекомите като устойчив източник на протеин за изхранване на глобалното население, което се очаква да нарасне до 9,7 милиарда души до 2050 г. Ефектите на животновъдната индустрия върху глабалното затопляне, както и глобалните проблеми със сигурността на храните, дължащи се на екстремни метеорологични условия и конфликти, също допринесоха за увеличаване на интереса към висококачественото, икономично хранене (като ястията от буболечки).
Докато някои хора считат яденето на насекоми за неприятно, Япония има богата кулинарна история с този вид ястия. Скакалци, копринени буби и оси традиционно се ядат в региони без излаз на море, където месото и рибата са оскъдни. Тази практика се засилила на фона на недостига на храна по време на и след Втората световна война, каза управителят на кафене „Таке-Ноко“ Мичико Миура.
Няколко компании, включително японската верига пекарни „Паско“, продават сладкиши и закуски, направени от брашно от щурци. Терминът „щурци“ също започна да набира популярност в японските медии напоследък, след като беше въведена практиката прах от насекомите да се използва в училищните обеди и закуски.
What’s All the Buzz About? Eating Insects in Japanhttps://t.co/YkZW6ZdHbD
— Tokyo Cheapo (@TokyoCheapo) May 11, 2023
Миура разказа, че кафене „Таке-Ноко“ често се оказва пълно през уикендите. Кърито, което се готви там, включва щурци във формата на кюфтета и сушена гарнитура. Деликатното „сашими“ е направено от обвивките на копринени буби, а върху сайдера от водни буболечки се поставя цяло насекомо, за което се твърди, че има вкус на скарида.
Ресторантът е създаден от Такео Сайто, който основава едноименната си компания „Такео инкорпорейтед“ преди девет години. Компанията се разраства, когато Сайто навлиза в бизнеса с пакетирани храни и започва да предлага повече от 60 вида лакомства от членестоноги – от скорпиони до тарантули.
„Нашата цел не е насекомите да бъдат нещо отделно, а да им се наслаждаваме по същия начин както на зеленчуците, рибата и месото“, каза Сайто.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!