0

В Норвегия има торта за почти всеки празник и събитие. За сватби има подобно на кула "Крансекаке", направена от 15 до 20 кръгли основи от бадеми и белтъци, подредени като концентрични кръгове. На рождени дни се сервира многослойна пандишпанова торта със сметана и горски плодове, наречена "Блоткаке". Норвежците обичат също уместно наречената „торта за успех“, направена от бадемови целувки и ярък жълт слой крем.

Докато всяка от тези торти е направена, за да бъде отпразнуван конкретен специален момент, има една торта, която присъства на всеки празник. Тази торта е "Квафьордкака", известна още като "verdens beste" (най-добрата в света) торта.

Тортата обединява мекотата на крема и сметаната с хрупкавостта на бадемите и блата от целувки и лек, ефирен пандишпан.

Това е националната торта на Норвегия“, каза Невада Берг, която публикува втората си готварска книга „Норвежки печива за всеки сезон“ през април 2023 г. Книгата съдържа 90 сладки и солени рецепти, включително традиционни печива за норвежки празници и други специални поводи. 

Произходът на "Квафьордкака" датира от 30-те години на миналия век, когато животновъдът и пекар Хулда Отестад купила някои рецепти от датски сладкар, за да разшири гамата от торти, които предлагала в Café Alliance - пекарната, която разработвала заедно със сестра си в Харстад, малък град в Северна Норвегия. Една от тортите била "Kongekage" - датска торта, в която се използвали много бадеми. Тъй като ядките били скъпи, тя адаптирала рецептата и намалила количеството ядки. С течение на времето популярността на тортата станала все по-голяма и рецептата била променяна, докато се разпространява по домовете. Станала известна като "Квафьордкака" (Kvæfjordkake), кръстена на района на Квафйорд (Kvæfjord).

През 70-те години норвежкият вестник Norsk Ukeblad представил тортата и тя придобила национална популярност. Тридесет години по-късно, през 2002 г., Nitimen - национално радио предаване, помолило своите слушатели да им помогнат да изберат най-добрата торта на Норвегия и "Квафьордкака" била единодушно гласувана като номер едно, изпреварвайки "Крансекаке", морковената торта, марципановата торта и шоколадовата торта. Оттогава е известна като "най-добрата в света" или поне в Норвегия.

Тортата вече е призната за официалната торта на Норвегия и все още се яде с голяма гордост в Квафьорд и до днес. 

"Квафьордкака": Най-добрата рецепта за торта в света

От Невада Берг

Тази празнична торта е лесна за приготвяне и може да се направи ден преди голямо събитие. Единствената трудна част е сглобяването – дръжте го стабилно и внимавайте, когато го обръщате!

12 парчета

СЪСТАВКИ
За тортата:
150 г (1¼ чаша) брашно
1½ ч. л. бакпулвер
112 г (½ чаша) леко осолено масло, на стайна температура
125 г (½ чаша плюс 2 супени лъжици) гранулирана захар
4 големи жълтъка на стайна температура
60 мл (¼ чаша) мляко
1 ч. л. ванилов екстракт

За целувките:
4 големи белтъка на стайна температура
200 г (1 чаша) гранулирана захар
50 г (½ чаша) филирани бадеми

За крема:
50 г (¼ чаша) гранулирана захар
2 големи жълтъка на стайна температура
2 супени лъжици царевично брашно
480 мл (2 чаши) пълномаслено мляко
½ ванилия, разделена по дължина, или 1 ч. л. екстракт от ванилия

За върха:
300 мл (1¼ чаша) пълномаслена сметана

Метод на приготвяне

Стъпка 1
За тортата загрейте фурната до 165C. Намажете с масло тава с размери 40 x 30 см и я покрийте с хартия за печене, като натиснете надолу, така че хартията да залепне за тавата.

Стъпка 2
В средна купа разбъркайте заедно брашното и бакпулвера.

Стъпка 3
Разбийте с миксер маслото и захарта, докато станат леки и пухкави. Добавете жълтъците, един по един, като не спирате да разбивате, докато се смесят. Добавете млякото и ванилията, а след това и брашнената смес и продължавайте да разбивате. Тестото трябва да е гъсто и лепкаво. С помощта на гумена шпатула внимателно го разпределете равномерно върху подготвената тава, като опитвате да не стигате до краищата, като същевременно поддържате правоъгълна форма.

Стъпка 4
За целувките ще е нужно да разбиете белтъците на сняг в миксер. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се образуват лъскави, твърди върхове. Изсипете сместа за целувки върху тестото, като използвате шпатула, за да го разпределите равномерно, повдигайки нагоре, за да оформите малки върхове. Отгоре поръсете с филираните бадеми. Печете около 30 минути, или докато сместа за целувки стане суха и леко златиста. Оставете настрана да изстине.

Стъпка 5
За крема в голяма купа разбийте заедно захарта и жълтъците. Добавете царевичното брашно и разбийте докато получите гъста, бледожълта смес.

Стъпка 6
Сложете млякото в малка тенджера. Изстържете ванилия или добавете ванилов екстракт. Загрейте на среден огън, докато започне да къкри, след което махнете от котлона. Бавно добавете млякото към сместа от яйчен жълтък, като разбърквате непрекъснато, за да не втвърдите яйцата. Изсипете сместа обратно в тенджерата и я включете на среден огън. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Оставете настрана да изстине.

Стъпка 7
За битата сметана разбийте пълномаслената сметана, докато се образуват твърди върхове. Сложете я в охладения крем.

Стъпка 8
За да сглобите тортата, използвайте хартията, за да повдигнете блата от тавата за печене и го поставете със сместа за целувки нагоре върху голяма дъска за рязане. Разрежете блата вертикално наполовина, така че да имате две еднакви по размер парчета. Внимателно сложете голям поднос за сервиране с едната си ръка върху горната част на едно от парчетата. Поставете другата си ръка под тортата и я обърнете върху подноса за сервиране, така че страната на целувката да е обърната надолу към подноса. Отлепете хартията. Намажете тортата върху подноса за сервиране с крема. Отлепете хартията от другата половина на блата и внимателно я поставете, с целувката нагоре, върху крема, за да оформите тортата. Охладете в хладилник за около час преди сервиране. Съхранявайте я покрита в хладилника между 3 и 4 дни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Мамо, кои ядат черен хайвер? - Тези, които ни пращат за зелен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

Свят Преди 2 минути

Байдън ще произнесе прощално слово от Овалния кабинет тази вечер

Николас Мадуро

Пуерто Рико моли Тръмп да го защити от Мадуро

Свят Преди 3 минути

Коментарите на Мадуро бяха „открита заплаха за Съединените щати и нашата национална сигурност“, казва губернаторът на Пуерто Рико

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

България Преди 15 минути

Д-р Галя Кондева издаде нова заповед

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Любопитно Преди 20 минути

Наградите се връчват на хора, които имат траен и впечатляващ принос към света на развлеченията.

Желязков: Чувстваме подкрепа, която обаче ще бъде формализирана утре с гласуването на кабинета

Желязков: Чувстваме подкрепа, която обаче ще бъде формализирана утре с гласуването на кабинета

България Преди 27 минути

Всеки направи отстъпка от своите идеологически и политически разбирания, добави той

Петър Дилов

Петър Дилов: Ето кой е най-непознатият министър в проектокабинета "Желязков" (Биография)

България Преди 27 минути

40 годишният икономист работи в Българската народна банка от 2011 г.

<p>Кой е Жечо Станков?</p>

Кой е Жечо Станков, кандидатът за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 31 минути

Той е магистър по икономика от университет Regensburg, Германия

<p>Ето кого предлага&nbsp;Мицотакис&nbsp;за следващ президент на Гърция</p>

Мицотакис предлага Константинос Тасулас за следващ президент на Гърция

Свят Преди 34 минути

Мандатът на настоящата президентка Катерина Сакеларопулу изтича на 13 март

SpaceX изстрелва частни мисии към Луната

SpaceX изстрелва частни мисии към Луната

Любопитно Преди 35 минути

След като достигнат орбитата на Луната, двата апарата ще се отделят и ще провеждат независими научни изследвания

Арестуваха мъж за блудство с малолетно момиче в Кюстендил

Арестуваха мъж за блудство с малолетно момиче в Кюстендил

България Преди 1 час

Той е живял на семейни начала с майката на детето, която е подала сигнала

Кой е Росен Желязков?

Кой е Росен Желязков?

България Преди 1 час

Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 49-ото Народно събрание

Изненадваща поява: Тимъти Шаламе пристигна на червения килим с електрически велосипед Lime

Изненадваща поява: Тимъти Шаламе пристигна на червения килим с електрически велосипед Lime

Любопитно Преди 1 час

Звездата присъства на премиерата на биографичния си филм за Боб Дилън

Вещо лице на КС съобщи, че липсват бюлетините от две секции в София от вота през октомври

Вещо лице на КС съобщи, че липсват бюлетините от две секции в София от вота през октомври

България Преди 1 час

Според проф. Красимир Калинов има машини, при които резултатът е завишен

Второ дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек

Второ дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек

България Преди 1 час

Искането за това е от софийския градски прокурор Илиана Кирилова

Шокиращи нови изображения на повърхността на Меркурий (СНИМКИ)

Шокиращи нови изображения на повърхността на Меркурий (СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Снимките са заснети при последното прелитане на сондата