В Норвегия има торта за почти всеки празник и събитие. За сватби има подобно на кула "Крансекаке", направена от 15 до 20 кръгли основи от бадеми и белтъци, подредени като концентрични кръгове. На рождени дни се сервира многослойна пандишпанова торта със сметана и горски плодове, наречена "Блоткаке". Норвежците обичат също уместно наречената „торта за успех“, направена от бадемови целувки и ярък жълт слой крем.
Yes it’s very popular! Cakes are arguably the best part of Norwegian cuisine. Kvæfjordkake: Norway's best cake https://t.co/EE9QV4sSew
— Abhik Ghosh (@abhikghosh) August 26, 2023
Докато всяка от тези торти е направена, за да бъде отпразнуван конкретен специален момент, има една торта, която присъства на всеки празник. Тази торта е "Квафьордкака", известна още като "verdens beste" (най-добрата в света) торта.
Тортата обединява мекотата на крема и сметаната с хрупкавостта на бадемите и блата от целувки и лек, ефирен пандишпан.
„Това е националната торта на Норвегия“, каза Невада Берг, която публикува втората си готварска книга „Норвежки печива за всеки сезон“ през април 2023 г. Книгата съдържа 90 сладки и солени рецепти, включително традиционни печива за норвежки празници и други специални поводи.
Who would have guessed that a recipe from a little bakery on an island near the top of the world would take an entire country by storm?
— Kristin | Bake Across Europe (@BakeEurope) August 4, 2023
Yet this is the story of Kvæfjordkake—the national cake of Norway 🇳🇴 pic.twitter.com/UkZx12Bhre
Произходът на "Квафьордкака" датира от 30-те години на миналия век, когато животновъдът и пекар Хулда Отестад купила някои рецепти от датски сладкар, за да разшири гамата от торти, които предлагала в Café Alliance - пекарната, която разработвала заедно със сестра си в Харстад, малък град в Северна Норвегия. Една от тортите била "Kongekage" - датска торта, в която се използвали много бадеми. Тъй като ядките били скъпи, тя адаптирала рецептата и намалила количеството ядки. С течение на времето популярността на тортата станала все по-голяма и рецептата била променяна, докато се разпространява по домовете. Станала известна като "Квафьордкака" (Kvæfjordkake), кръстена на района на Квафйорд (Kvæfjord).
През 70-те години норвежкият вестник Norsk Ukeblad представил тортата и тя придобила национална популярност. Тридесет години по-късно, през 2002 г., Nitimen - национално радио предаване, помолило своите слушатели да им помогнат да изберат най-добрата торта на Норвегия и "Квафьордкака" била единодушно гласувана като номер едно, изпреварвайки "Крансекаке", морковената торта, марципановата торта и шоколадовата торта. Оттогава е известна като "най-добрата в света" или поне в Норвегия.
My baking buddy was missing, but I was still successful in my birthday cake challenge from Papa Andy. He requested Norwegian Kvæfjordkake and I delivered!! - Momma Karen pic.twitter.com/kSGXqHSu9Q
— Thoughts of an Amazing Linus 🌈🐾 (@AmazingLinus) February 4, 2021
Тортата вече е призната за официалната торта на Норвегия и все още се яде с голяма гордост в Квафьорд и до днес.
"Квафьордкака": Най-добрата рецепта за торта в света
От Невада Берг
Тази празнична торта е лесна за приготвяне и може да се направи ден преди голямо събитие. Единствената трудна част е сглобяването – дръжте го стабилно и внимавайте, когато го обръщате!
12 парчета
СЪСТАВКИ
За тортата:
150 г (1¼ чаша) брашно
1½ ч. л. бакпулвер
112 г (½ чаша) леко осолено масло, на стайна температура
125 г (½ чаша плюс 2 супени лъжици) гранулирана захар
4 големи жълтъка на стайна температура
60 мл (¼ чаша) мляко
1 ч. л. ванилов екстракт
За целувките:
4 големи белтъка на стайна температура
200 г (1 чаша) гранулирана захар
50 г (½ чаша) филирани бадеми
За крема:
50 г (¼ чаша) гранулирана захар
2 големи жълтъка на стайна температура
2 супени лъжици царевично брашно
480 мл (2 чаши) пълномаслено мляко
½ ванилия, разделена по дължина, или 1 ч. л. екстракт от ванилия
За върха:
300 мл (1¼ чаша) пълномаслена сметана
Метод на приготвяне
Стъпка 1
За тортата загрейте фурната до 165C. Намажете с масло тава с размери 40 x 30 см и я покрийте с хартия за печене, като натиснете надолу, така че хартията да залепне за тавата.
Стъпка 2
В средна купа разбъркайте заедно брашното и бакпулвера.
Стъпка 3
Разбийте с миксер маслото и захарта, докато станат леки и пухкави. Добавете жълтъците, един по един, като не спирате да разбивате, докато се смесят. Добавете млякото и ванилията, а след това и брашнената смес и продължавайте да разбивате. Тестото трябва да е гъсто и лепкаво. С помощта на гумена шпатула внимателно го разпределете равномерно върху подготвената тава, като опитвате да не стигате до краищата, като същевременно поддържате правоъгълна форма.
Стъпка 4
За целувките ще е нужно да разбиете белтъците на сняг в миксер. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се образуват лъскави, твърди върхове. Изсипете сместа за целувки върху тестото, като използвате шпатула, за да го разпределите равномерно, повдигайки нагоре, за да оформите малки върхове. Отгоре поръсете с филираните бадеми. Печете около 30 минути, или докато сместа за целувки стане суха и леко златиста. Оставете настрана да изстине.
Стъпка 5
За крема в голяма купа разбийте заедно захарта и жълтъците. Добавете царевичното брашно и разбийте докато получите гъста, бледожълта смес.
Стъпка 6
Сложете млякото в малка тенджера. Изстържете ванилия или добавете ванилов екстракт. Загрейте на среден огън, докато започне да къкри, след което махнете от котлона. Бавно добавете млякото към сместа от яйчен жълтък, като разбърквате непрекъснато, за да не втвърдите яйцата. Изсипете сместа обратно в тенджерата и я включете на среден огън. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Оставете настрана да изстине.
Стъпка 7
За битата сметана разбийте пълномаслената сметана, докато се образуват твърди върхове. Сложете я в охладения крем.
Стъпка 8
За да сглобите тортата, използвайте хартията, за да повдигнете блата от тавата за печене и го поставете със сместа за целувки нагоре върху голяма дъска за рязане. Разрежете блата вертикално наполовина, така че да имате две еднакви по размер парчета. Внимателно сложете голям поднос за сервиране с едната си ръка върху горната част на едно от парчетата. Поставете другата си ръка под тортата и я обърнете върху подноса за сервиране, така че страната на целувката да е обърната надолу към подноса. Отлепете хартията. Намажете тортата върху подноса за сервиране с крема. Отлепете хартията от другата половина на блата и внимателно я поставете, с целувката нагоре, върху крема, за да оформите тортата. Охладете в хладилник за около час преди сервиране. Съхранявайте я покрита в хладилника между 3 и 4 дни.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!