Х апва ви се нещо вкусно и полезно, тестено може би? Сега е моментът да пробвате тази неустоима рецепта за безглутенова фокача с маслини, от която ще си оближете пръстите и ще зарадвате близките си хора с домашно приготвен хляб.
Ето и продуктите:
320 мл минерална вода
330 г безглутеново брашно
7 г суха мая
12 г сол
100 г сварени картофи
20 мл зехтин екстра върджин
200 г микс от семена
100 г маслини (различни цветове)
100 г тапенада от маслини
200 г майонеза
2 топки х 120 г биволска моцарела
50 г микс зелени салати
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Изсипете маята във водата, разбъркайте и оставете за 2-3 минути. Сипете брашното в голяма купа. Добавете водата с маята и разбъркайте. Добавете смачканите с преса варени картофи и щипка сол. Разбъркайте до образуването на гладка топка тесто. Добавете зехтин и разбъркайте отново.
2. В правоъгълна тава сипете обилно количество зехтин и го разнесете равномерно. Сложете тестото в тавата и натиснете с пръсти, за да се разстеле по цялата повърхност на тавата. Подредете маслините и разрязаните на половинки чери домати легнали в оформените от пръстите дупки в тестото, като ги редувате. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 1 ½ ч.
3. Поръсете фокачата обилно със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 30-35 минути.
4. В купичка смесете 1 част вода с 2 части зехтин. Разбъркайте добре и с помощта на четка намажете изпечената фокача.
5. Нарежете фокачата на правоъгълни парчета. След това разрежете всяко парче по хоризонтал. Поставете долното парче в чиния и намажете с тънък слой майонеза. Върху него разстелете слой тапенада от маслини. Поръсете с листа зелени салати, а върху тях подредете кръгчета моцарела. Най-отгоре подредете слайсове прошуто и захлупете с другата половина фокача.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!