С вежи, слънчеви и изпълнени със сладост - такива трябва да бъдат всички летни дни.
И понеже няма нищо по-сладко и свежо от десерт с цитрусови плодове, ви отправяме няколко кулинарни предложения, в които главна роля имат именно те.
Необходими продукти за крем с цитруси:
500 мл прясно мляко
160 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
5 жълтъка
1 пръчка канела
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон
2 с. л. царевично нишесте за карамела:
120 г захар
50 мл портокалов сок
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява с канелата, захарта, ваниловата захар, кората от лимона и портокала, докато захарта се разтвори.
Жълтъците се разбиват с нишестето, малко по малко към тях се налива част от загрятото мляко, за да се темперира.
Сместа се сипва в касеролата при останалото мляко и се готви на котлона, докато се сгъсти – около 1–2 минути.
След това се разпределя в чаши. Оставя се в хладилник да стегне.
Захарта за карамела се смесва с портокаловия сок и се карамелизира.
Изсипва се върху силиконов килим на тънка кора и се оставя да се охлади.
След това се натрошава. Готовият крем се поднася с натрошения карамел.
Плодов сладкиш с крем сирене
Необходими продукти:
350 г крем сирене
180 г сирене „Рикота“
180 г захар
6 яйца
180 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 портокал
1 круша
200 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
120 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Рикотата се смесва с крем сиренето, половината захар, 3 яйца, настърганата портокалова кора и около 4 с. л. портокалов сок, и се разбърква.
Маслото се разбива с останалата захар и към него, при непрекъснато бъркане, се добавят и останалите яйца.
Налива се прясното мляко, сипват се брашното и бакпулверът, и отново се разбива, докато се получи гъсто кексово тесто.
Крушата се обелва, почиства се от семките и се нарязва на малки кубчета.
Половината тесто се изсипва в намаслена квадратна тава (с размери 29 х 29 х 6 см).
Отгоре се разпределя сместа със сирена.
Слагат се парченцата круша и останалото тесто, и се заглажда.
Сладкишът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се и се сервира.
Портокалов крем с бял шоколад
Необходими продукти:
2 големи портокала
1 лимон
2 яйца
100 г захар
2 с. л. царевично нишесте
за муса:
150 мл животинска сметана
100 г бял шоколад
50 мл прясно мляко
1/2 ч. л. желатин
за гарниране:
50 г бял шоколад
50 г замразени малини
Начин на приготвяне:
Кората на портокалите се настъргва, а плодовете се изстискват. Лимонът също се изстисква.
Нишестето се разтваря в лимоновия сок. Прибавят се яйцата, настърганата портокалова кора, захарта и портокаловият сок, и се разбърква добре, до хомогенизиране.
Кремът се готви на тих огън, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти, след което се оставя, да се охлади.
Желатинът се накисва в малко от млякото и след като набъбне, се разтопява в микровълнова фурна.
Останалото мляко се загрява и в него се пуска натрошеният шоколад, като се бърка, докато шоколадът се разтопи. Добавя се желатинът и се оставя, да се охлади добре.
Сметаната се разбива и се сипва към шоколада на няколко пъти, като всеки път се разбива много добре и се внимава да не се пресече. Ако сместа е течна, се прибира в хладилник да се охлади и след това мусът отново се разбива с телена бъркалка.
Кремът се разбива с миксер и се разпределя в чаши. Отгоре се слага от муса и се охлажда за около 30 минути.
Шоколадът за декорацията се разтопява, сипва се върху върху силиконов килим и се оставя да се охлади.
След това се натрошава и кремът се гарнира с него и с накълцаните замразени малини.
Чийзкейк с мандарини и портокали
Необходими продукти:
за блата:
1 2/3 ч. ч. трохи от грахамови крекери
5 с. л. захар
5 с. л. краве масло
за крема:
600 г крем сирене
1 ч. ч. животинска сметана
1/2 ч. ч. захар
1 ванилия
1 пакетчете желатин
сокът от 1 лимон
за глазурата:
1 портокал
5–6 малки мандарини
сокът от 1/2 лимон
5 с. л. захар
1 пакетче желатин
Начин на приготвяне:
Трохите се смесват със захарта и размекнатото масло. Получената смес се разстила на дъното на кръгла форма за торта, върху която е сложена хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна за 8 минути. Блатът се оставя да изстине.
Едното пакетче желатин се разтваря в 2 с. л. студена вода и се оставя за 10–15 минути да набъбне. След това се разтваря на водна баня.
Крем сиренето се разбърква със захарта, лимоновия сок и ванилията. Добавя се сметаната, разбита до пухкава смес.
Желатинът се прибавя при непрекъснато бъркане към сместа със сиренето. Всичко се изсипва върху блата и се оставя в хладилник за 1 час.
Желатинът за глазурата се разтваря в 1 с. л. вода, оставя се да набъбне и се разтваря а водна баня. Портокалът и мандарините се обелват и филетират.
Постаявят се в касерола заедно със сока, който са пуснали и лимоновият сок. Загряват се на котлона на слаб огън и се прибавя захарта.
Когато тя се разтвори се слага желатина. Разбърква се и се сваля от огъня. Оставя се да се охлади и глазурата се изсипва върху студения чийзкейк.
Вижте още сладки предложения:
Шоколад тарт с карамел за ценители
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!