Т радиционните кулинарни рецепти, които ежедневно приготвяме, често пъти ни омръзват и се чудим как да разнообразим менюто си. Особено, ако имаме специален повод или пък очакваме гости. А защо да не използваме и малкото свободно време, което ни остава през уикенда, за да експериментираме в кухнята.
Предлагаме ви да опитате нещо ново - солени еклерчета с мус от моцарела и рикота.
Необходими продукти:
За тестото:
- 100 мл вода
- 60 г брашно
- 50 г масло
- 2 яйца
- Щипка сол
За муса:
- 200 г мортадела
- 50 г крем сирене
- 80 г биволска рикота
- 10 г зехтин екстра върджин
Допълнително:
- 100 г тапенада от черни маслини
- 30 г ядки шамфъстък
- 50 мл балсамова редукция
Начин на приготвяне:
1. За пареното тесто сипете водата, маслото и щипката сол в тенджерка с двойно дъно. Щом сместа заври, добавете брашното и започнете да бъркате енергично, докато се оформи тесто, което се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и пресипете тестото в купа.
2. Към тестото добавете яйцата едно по едно, като разбърквате енергично след всяко, до поемането му. Пресипете тестото в пош с гладък накрайник.
3. В тава, постлана с хартия за печене шприцовайте 12 малки, кръгли еклерчета, на достатъчно разстояние едно от друго. С мокър пръст притиснете леко връхчето на всяко еклерче. Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса 18-20 минути.
4. За муса от мортадела нарежете на малки кубчета мортаделата и ги сложете в блендер. Добавете крем сиренето и рикотата, както и малко зехтин. Пасирайте до гладкост. Пресипете муса в пош с гладък накрайник.
5. Разрежете на две всяко еклерче, по хоризонтал. Сипете по 1 ч.л. тапенада от маслини върху долната част на всяко еклерче. След това шприцовайте обилно количество мус от мортадела. Поставете капачетата. Оваляйте всяко солено еклерче отстрани в нарязани на ситно ядки шамфъстък. Подредете еклерчетата в поднос и поръсете с балсамова редукция.
За още вкусни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!