П алачинките са десерт, който обичаме във всякакви форми и с различни пълнежи, а уикендът е чудесен повод да се поглезите с тези изключително вкусни палачинки, вдъхновени от любимата италианска торта.
Кремообразно маскарпоне, ароматен ром и ванилия и лека горчивина на кафе или какао, които перфектно балансират всичко това. Ако този път към всичко това добавите най-меките палачинки вместо бисквити , ще получите деликатес, на който е невъзможно да устоите.
В зависимост от това дали имате търпение или вие и вашите близки искате да започнете да ги ядете възможно най-скоро, можете да сервирате тези Тирамису палачинки класически навити или да ги подредите като торта и да се поглезите така, както заслужавате.
Продукти:
4 яйца
85 г масло
250 г брашно (наполовина гладко, наполовина остро)
50 г захар
1/4 чаена лъжичка сол
480 мл мляко със стайна температура
2 супени лъжици екстракт от ванилия
120 мл вода (за още по-меки палачинки използвайте газирана вода)
Продукти за крема:
2 чаени лъжички еспресо и 2 чаени лъжички топла вода
2 чаени чаши топла вода
360 мл сладка сметана
240 г маскарпоне
15 мл ром
120 г захар
20 грама какао на прах
Приготвяне:
Приготвяне на сместа
- Разтопете 85 грама масло и го охладете за около 5 минути. Разбийте яйцата на пяна, след това добавете захарта, маслото и млякото и разбъркайте добре.
- При непрекъснато бъркане с бъркалка се добавя брашното. Когато сте разбъркали добре, добавете ром, сол и ванилов екстракт.
- Долива се вода, разбърква се и сместа за палачинки е готова.
- Ако имате достатъчно търпение, оставете сместа в хладилника за около час
- Изпечете палачинките по класическия начин, но този път в останалото масло за по-пълен вкус.
Приготвяне на крема
- Ако сте решили да добавите кафе към пълнежа, смесете го с топла вода и оставете настрана.
- В купа разбийте сметаната с рома, докато се образуват средно твърди връхчета (това ще отнеме 3-4 минути). Оставете разбитата сметана настрана.
- В друга купа смесете маскарпонето със захарта, ваниловия екстракт и кафето, ако го добавяте.
- Разбъркайте разбитата сметана в сместа с маскарпоне.
- Разпределете плънката върху палачинките, навийте ги, поръсете ги с какао на прах и се насладете.
- Ако искате да се поглезите по още по-специален начин, можете да подредите тези палачинки под формата на торта. Просто ги наредете една върху друга и всяка намажете с крем. За по-голямо удоволствие направете още бита сметана и я намажете отгоре и украсете по желание.
- Ако ги сервирате под формата на торта, не забравяйте да ги охладите за 3 часа, за да сте сигурни, че ще се нарежат добре.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!