0

К осмическите полети са тежко изпитание за хората. На първо място е космическата радиация, която бомбардира тялото, а след това микрогравитацията, която може да повлияе на телесните течности и налягане. Второ, налице са последиците от ограничената подвижност в затворените пространства и раздялата с приятелите и семейството, които могат да повлияят на психичното здраве.

Астронавтите са сред най-силните от най-силните: Те тренират с години, за да се справят с подобни условия, но това не им пречи да имат здравословни проблеми в космоса. Признаването на тези здравословни проблеми доведе до създаването на цял нов клон на медицината: космическо здраве.

Изследванията в областта на космическото здраве могат да позволят космически туризъм

Изследванията в областта на космическото здраве доведоха до нови познания за краткосрочните и дългосрочните последици от космическите полети върху почти всички системи на тялото - от сърдечносъдовата и метаболитната до опорно-двигателната и имунната.

Микрогравитацията прави "здравеопазването в космоса" много сложно: Например, как някой може да извърши кардиопулмонална реанимация (КПР), ако човек получи сърдечен арест по време на космически полет, без да има твърда "земя", върху която да се притисне?

На Земята човек, който се нуждае от такава първа помощ, обикновено лежи на пода. Но в Космоса всичко плава, което прави почти невъзможно да се окаже натиск и да се задейства отново сърцето. Има начини за заобикаляне на ситуацията, като се използват ремъци и други методи, но начинът, по който астронавтите извършват изкуствено дишане в космоса, е важно познание, заяви Йохен Хинкелбайн, изследовател на космическото здраве в Университетската болница в Кьолн, Германия.

Тези опасения засягат не само професионалните астронавти. Човечеството е на прага на космическия туризъм. Все по-често тези, които могат да си го позволят, ще се отправят на редовни кратки пътувания в космоса без продължителна подготовка. В резултат на това обществата скоро ще се нуждаят от индустрия от космически здравни експерти, които да помагат на хората да запазят здравето си по време на космически полет.

Космически болести, донесени от Земята

В момента космическото здравеопазване продължава да се фокусира върху професионалните мисии, които могат да продължат от шест до 12 месеца. Най-често срещаните заболявания, от които страдат астронавтите по време на дългосрочни космически мисии, са свързани с отслабена или "затихнала" имунна система.

Изследванията показват, че астронавтите са податливи на вирусни инфекции, а обикновено това са стари вируси, които се крият в тялото на астронавта и които той е взел със себе си в космоса.

"Склонни сме да забележим реактивиране на спящи вируси [...] и кисти, както и кожни инфекции", казва Одет Ланевил от Университета в Отава, Канада.

Един от примерите е варицелата - заболяване, причинено от вид херпесен вирус, наречен варицела-зостер. Хората често се заразяват с варицела за първи път в детска възраст. Имунната система преодолява инфекцията, но вирусът остава в спящо състояние в телата, където лежи неактивен в човешкия "виром".

Човешкият виром е съвкупност от вируси, които живеят в организма. Те включват добри вируси, известни като бактериофаги, които ни защитават, като убиват вредните бактерии. Но виромът включва и лоши вируси.

Спящите вируси могат да се активират отново в пространството по време на стрес, отчасти защото имунната система е отслабена от стреса. И ако това е варицела-зостер, който се реактивира, той може да причини херпес, който е сериозно заболяване.

Но добрата новина за астронавтите, казва Ланевил, е, че тази повишена податливост към инфекции е краткосрочен проблем - той се разрешава, когато астронавтите се върнат на Земята, където имунната система се връща към нормална функция в рамките на четири до пет седмици.

Проучването проследява имунните реакции на астронавтите

В изследването, публикувано през юни 2023 г., Ланевил има за цел да разбере защо и как вирусите, като например херпесът, се активират отново по време на космически полет.

Екипът на Лейнувил изследва как се е променила имунната система на астронавтите на Международната космическа станция (МКС) за период от шест месеца. Екипът е събрал данни от имунните транскриптоми на астронавтите.

Транскриптомът регистрира всички промени, които настъпват в човешките гени. Гените и съдържащата се в тях ДНК са силно чувствителни към околната среда - те променят начина, по който се изразяват - и това позволява на организма да се адаптира към различни ситуации. Например гените, които са свързани с борбата с вирусите, се "включват", когато имунната система трябва да спре инфекция.

В резултат на това, анализирайки имунните транскриптоми на астронавтите в различни моменти по време на мисията, екипът на Ланевил успява да проследи как имунната им система е реагирала на космическия полет в продължение на шест месеца. Кръвни проби са взети в 10 така наречени "времеви точки": Три преди мисията, четири по време на нея и още три след нея.

След това транскриптомният анализ на кръвните проби се фокусира върху гените, свързани с имунната система и най-вече с белите кръвни клетки, наречени левкоцити.

Откритието: Космическият полет променя експресията на имунните гени

Екипът установява, че шестте месеца космически полет са повлияли на 297 гена, като 100 от тях са свързани с имунните реакции.

Те казват, че най-важната констатация е, че експресията на гените, свързани с имунната функция, е променена в космоса - наблюдава се отслабване на имунния отговор, което според изследователите позволява на спящите вируси да се активират отново и да причинят заболяване.

"Обратното се случи, когато се върнаха на Земята, и експресията на тези гени, свързани с имунната система, се повиши", казва Ланевил. Тогава имунната им система се е върнала към нормално функциониране.

Тези промени изглежда са начин организмът да се справи с промените в кръвния поток, които настъпват в условията на микрогравитация.

Как космическите полети отслабват имунната система?

Ланевил каза, че изследователите не знаят как космическият полет отслабва имунната система, но знаят, че има комбинация от фактори, които играят роля.

"Космическата среда е сурова за човешкия организъм - има микрогравитация, космическа радиация, стрес и изолация. Нашето изследване показва, че белите кръвни клетки на астронавтите реагират на всички тези стресови фактори и най-вече чрез модела на генна експресия", казва Ланевил.

От всички фактори Ланувил подозира, че микрогравитацията може да има най-голямо въздействие върху човешката имунна система.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заради горещините: 49 души, сред които 7 деца, се удавиха в Русия

Заради горещините: 49 души, сред които 7 деца, се удавиха в Русия

Свят Преди 16 минути

Общо 65 инцидента са регистрирани в страната за последните 24 часа, съобщи министерството на извънредните ситуации

След срещата на Доган с част от ръководството на ДПС: Какво следва?

След срещата на Доган с част от ръководството на ДПС: Какво следва?

България Преди 1 час

По неофициална информация се очаква среща между него и Пеевски

Ръководните органи на ПП и ДСБ се събират на заседания

Ръководните органи на ПП и ДСБ се събират на заседания

България Преди 2 часа

В края на юни Националният съвет на третата партия в ПП-ДБ - "Да, България" взе решение да участва в разговорите за предоговаряне на коалиционното споразумение в посока надграждане и разширяване на обединението

Три деца, сред които бебе, загинаха след пожар в Сидни, подозират убийство

Три деца, сред които бебе, загинаха след пожар в Сидни, подозират убийство

Свят Преди 2 часа

Спешна помощ е била оказана на две момчета, съответно на две и на четири години, но те са починали малко след приемането им в болница

<p>Почина продуцентът на &quot;Титаник&quot; и &quot;Аватар&quot;</p>

Почина продуцентът на "Титаник" и "Аватар" Джон Ландау

Свят Преди 2 часа

Toй си е отишъл на 63-годишна възраст

Нов руски обстрел в Херсонска област взе жертви

Нов руски обстрел в Херсонска област взе жертви

Свят Преди 3 часа

Две тела са намерени под развалините на обстрелвана къща в село в близост до град Берислав

<p>Украйна има план за отблъскване на Русия в Черно море</p>

Зеленски обяви нова стратегия за отблъскване на Русия в Черно море

Свят Преди 3 часа

Украйна ще преследва по море своите национални интереси и тези на своите партньори, заяви той

Пожар избухна след инцидент в газопровод в Крим

Пожар избухна след инцидент в газопровод в Крим

Свят Преди 3 часа

Вследствие на инцидента е прекъснато газоснабдяването на курортния град Алуща и на още над десет населени места

AI ще превърне автомобила в Auto Sapiens, ще взаимодейства с нас и с емоции

AI ще превърне автомобила в Auto Sapiens, ще взаимодейства с нас и с емоции

Технологии Преди 3 часа

В бъдеще колата ще може да взаимодейства с потребителя, да обработва информация, да се учи и да действа автономно

Внимание, опасно горещо! Жълт код в 15 области от страната

Внимание, опасно горещо! Жълт код в 15 области от страната

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане през деня още ще се понижи и следобед ще бъде малко по-ниско от средното за месеца

Само за 10 минути: Четири земетресения удариха Южна Гърция

Само за 10 минути: Четири земетресения удариха Южна Гърция

Свят Преди 12 часа

Те са били с магнитуд от 3,1 до 2,1 по скалата на Рихтер

След победа над Швейцария: Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024

След победа над Швейцария: Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024

Свят Преди 12 часа

"Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите

След стрелба: Четири жертви и трима ранени в Охайо

След стрелба: Четири жертви и трима ранени в Охайо

Свят Преди 13 часа

Заподозреният е имал самопрострелна рана и е починал в болница

"Мулен Руж" отпразнува официално новите си перки

"Мулен Руж" отпразнува официално новите си перки

Свят Преди 13 часа

През тази година "Мулен Руж" навършва 135 години

Летището в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Летището в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Свят Преди 15 часа

Летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия италиански премиер

Всеки трети руснак би оправдал ядрен удар срещу Украйна, твърди проучване

Всеки трети руснак би оправдал ядрен удар срещу Украйна, твърди проучване

Свят Преди 15 часа

Данните, събрани през юни 2024 г., бележат увеличение с 5% в сравнение с миналата година