Ч ервените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщи изданието "МедикълЕкспрес", като цитира мащабно британско проучване.
Популярните храни, които разрушават тялото ви
Almost 9 million people die each year from coronary heart diseases. 💔 @Oxford_NDPH research shows how the high content of saturated fat in red meat, and salt in processed meat, appear to increase the risk of heart disease.
— University of Oxford (@UniofOxford) July 21, 2021
Learn more ⬇️ https://t.co/79H4IvER1f
Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 милиона души, наблюдавани в продължение на 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.
Пропускането на закуската крие рискове за сърцето
Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%.
Потреблението на 50 грама дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на птичи меса (пиле или пуйка) и развитието на коронарна болест на сърцето.
Най-полезните храни за сърцето
Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.
Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.
Резултатите от мащабното изследване са публикувани в изданието "Критикъл ривюс ин фуд сайънс енд нютришън".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!