Н а 27 октомври се проведе официалната церемония по награждаването на конкурса „Млад български композитор“, организиран от продуцентска къща Palms Music в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. 27 октомври беше избраната дата за финалния ден от конкурса, когато се навършиха 241 години от рождението на великия италиански композитор Николо Паганини.
Експертното жури в лицето на известния български композитор Петър Дундаков, проф. д-р Цветан Недялков, певицата Кристина Иванова и основателите на продуцентска къща Palms Music – г-н Мило Борисов и г-жа Роси МакКий, единодушно присъди наградата за първо място на Живко Василев за творбата му „La Andaluza“,посветена на годеницата му.
Връчвайки Първата награда г-н Мило Борисов заяви: „Чрез този конкурс искаме да запознаем широката общественост с имената на бъдещите български композитори и да ги насърчим да покажат своята креативност и талант“.
Второ място в надпреварата спечелиха Божена Върбанова и Данаил Видински за съвместната им композиция „Птичи сънища“ – произведение, което проследява съновидението на една горска птица. Награда връчи ректорът на Националната музикална академия проф. д-р Сава Димитров.
Трето място завоюва Любомир Коцев за „Валсът на Атри“, а наградата получи от Петър Дундаков. Младият композитор сподели, че това е първата му творба, накарала слушател да се просълзи.
Наградата на публиката, осигурена от първата българска публична компания в игралния сектор „Телематик Интерактив България АД“, спечели Емир Ахмед за „Ръченица-фантазия“. Връчвайки приза г-жа Роси МакКий заяви: „За нас е огромна привилегия, че толкова млади таланти избраха да покажат своя потенциал и се включиха в нашия конкурс. Това е само началото и в бъдеще ще организираме още инициативи, целящи да подкрепят талантливите българи“.
Домакин на събитието беше клуб Black and White, част от комплекс Palms Royale Sofia, чийто екип реши да зарадва десетте най-добри композитори с ваучери на стойност 100 лв. за ресторантите San Remo Mediterranean Cuisine и 888 Taste Show Asian Cuisine.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!