Г олямото готвене за Бъдни вечер приключи, но все пак остава важната задача да измислим атрактивно основно ястие, което да изкуши всички преяли.
Днес ви предлагаме 3 идеи, които отлично се комбинират с остатъците от постната вечеря.
- Свинско печено с ароматна кора
1400 г свински врат
200 мл бяло вино
1 глава лук
1 морков
За ароматната кора:
70 г сушени ябълки
50 мл бренди
100 г орехи
3 скилидки чесън
50 г ретро горчица
0.5 ч.л. едър лют червен пипер
1 стрък розмарин
3 стръка мащерка
1 ч.л. маринован зелен пипер
сол и черен пипер
За гарнитурата:
1 кг целина
50 г масло
200 г киноа
1 с.л. лимонов сок
1 стрък мащерка
1 с.л. мед
1 ч.л. горчица
4 стръка магданоз
сол и черен пипер
Залейте ябълките с 50 мл гореща вода и брендито и ги оставете за 10 минути да набъбнат. Смелете в блендер чесъна, орехите, горчицата, чилито, листата от розмарина и мащерката, солта и черния пипер. Добавете отцедените ябълки, зеления пипер и сметаната и отново разбийте.
Намажете месото с ароматната смес и оставете за една нощ в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Сложете месото в тава, добавете нарязаните на едро лук и морков, налейте виното и покрийте с алуминиево фолио. Печете 1 час, отстранете фолиото и запечете за още поне 30 минути. Охладете леко. Нарежете сервирайте.
За гарнитурата обелете целината и я нарежете на кубчета. Загрейте маслото в тиган. Сложете целината, добавете лимоновия сок, мащерката, горчицата, меда, сол и пипер и разбъркайте. Налейте 100 мл вода и похлупете. Гответе, докато остане леко хрупкава в средата.
Сварете киноата в подсолена вода и я отцедете. Разбъркайта я с готовата целина и нарязания на ситно магданоз. Поднесете месото с гарнитурата.
- Телешко със сини сливи
400 г телешко контрафиле
200 г сушени сливи без костилки
300 мл червено вино
4 моркова
2 глави лук
4 бр. арпаджик
8 малки картофа
1 връзка салвия
1 с.л. нарязана мащерка
30 г брашно
200 г белени домати от консерва
1 ч.л. горчица
1 ч.л. кафява захар
250 г гъби кладница
200 г челядинки
2 дафинови листа
4 бели аспержи
30 мл бренди
сол и черен пипер
зехтин
масло
За телешко със сини сливи първо нарежете предварително измитото и подсушено месо на 4 медальона. Поръсете месото със сол и черен пипер. Сипете малко зехтин и го втрийте в месото.
Загрейте тиган и сипете 1 с.л. зехтин и малка бучка масло. Запечатайте месото от всички страни, до златисто. Извадете месото върху кухненска хартия.
Нарежете лука, морковите и целината и ги запържете в същия тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете и няколко обелени арпаджика. Щом зеленчуците омекнат, добавете червеното вино и изчакайте то да се изпари. Добавете целите обелени картофи и сушените сливи. Разбъркайте и налейте телешкия бульон. Завийте листата салвия и ги поставете в единия край, поръсете мащерката и брашното и разбъркайте.
Пресипете всичко в тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Добавете доматите, горчицата и кафявата захар. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. 30 минути преди това поставете месото в тенджерата.
В тиган сипете 1 с.л. зехтин и бучка масло. Добавете сол и дафиновите листа. Добавете предварително почистените с четка и накъсани по дължина гъби кладница. След няколко минути добавете и челядинките. Задушете до готовност, като разбърквате от време на време. Може да фламбирате гъбите с 20 мл бренди.
В същия тиган сотирайте в малко масло обелени връхчета на аспержи. Сервирайте телешко със сини сливи на фурна, гарнирано със задушени гъби и аспержи.
- Патешки бутчета с кисело зеле
4 патешки бутчета
1600 г кисело зеле
200 г сурово-пушен колбас
100 г сланина
400 мл ябълков сок
200 мл зелев сок
500 г лук шалот
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
5 зърна хвойна
1 ч.л. зърна черен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
сол на вкус
Почистете патешките бутчета от излишната мазнина, оголете капачетата им от кожата. Запечете ги в сух тиган от страната на кожата до златисто. Обърнете ги и ги запечете и от другата страна за кратко. Овкусете ги със сол.
Обелете лука и го нарежете на две по дължина, накълцайте чесъна. Запържете ги в свинската мас. Добавете половината от сланината, нарязана на кубчета и нарязания на шайби колбас.
Когато лукът започне да се карамелизира, овкусете с черния пипер, дафиновите листа и леко счуканата хвойна. Прибавете нарязаното зеле, пушения червен пипер и го запържете.
Когато поомекне, поставете патешките бутчета върху зелето в съда. Налейте зелевия сок и ябълковия сок.
Покрийте с останалата нарязана на ленти сланина, кисело зеле и похлупете. Гответе около 2 часа на 160 градуса, с вентилатор, като фурната не се загрява предварително, ако съдът е керамичен.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!