М еденките са едни от най-популярните коледни сладки, а ние ви представяме най-лесната рецепта, с помощта на която със сигурност ще станат идеални.
Продукти:
150 гр. масло
150 гр. мед
350 гр. гладко брашно
100 грама смлени орехи
2 по-малки или 1 голямо яйце
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
подправки по желание (канела, карамфил, джинджифил...)
Приготвяне:
- Сложете брашното в голяма купа, добавете содата и орехите и разбъркайте добре. Ако ще използвате подправки, добавете ги към брашното на този етап от приготвянето. Сложете нарязаното на тънки лентички масло в брашното и го натрошете с пръсти.
- Добавете разбитото яйце към сместа от брашно и масло и разбъркайте отново. Към сместа добавете мед и омесете тестото с ръце, след което го увийте в найлоново фолио и го приберете в хладилника за час.
- След охлаждане извадете тестото. Грабнете от сместа с лъжица с желаната големина и оформете с ръце на топка. Ако искате големи меденки, използвайте голяма лъжица, а ако искате малки меденки, изберете по-малка. Подредете меденките в тава, застлана с намаслена хартия. Оставете разстояние между тях, тъй като ще бухнат по време на печене благодарение на содата за хляб.
- Печете ги в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути или докато забележите, че ръбът на дъното на меденката е тъмнокафяв. Не се притеснявайте, ако са малко меки отгоре, ще се свият след изпичане.
Глазура за украса на меденки:
Можете да украсите меденки с класическа бяла глазура, за която ще ви трябва:
100 гр. пудра захар
3 големи лъжици лимонов сок
Смесете захарта и лимоновия сок. Глазурата не трябва да е гъста, но и не трябва да се разтича. Проверете дебелината на глазурата, като я вземете с лъжица и я оставите да падне. Ако спада твърде бързо и забележите, че е твърде течно, добавете още малко захар, а ако е много гъсто и трудно се отделя от лъжицата, разредете го с малко лимонов сок.
Можете да поставите глазурата в пош или ако нямате такъв, използвайте обикновена найлонова торбичка за фризер. Изстискайте цялата глазура в единия ъгъл на торбата, след което внимателно отстранете малко парче от ръба с ножица. Дупката трябва да е много малка, за да може глазурата, която ще излезе от нея да е тънка.
Вместо торбичка може да направите малко руло от намаслена хартия за печене.
Плюс съвет:
1. Не е нужно да оформяте меденките на топчета. Преди да се охлади, можете да изтъните тестото малко с ръце, а след като се охлади, го разточете на тънко и с формички изрежете различни форми по желание. Ако ви се стори, че тестото е твърде трудно за разточване след охлаждане, оставете го да почине малко на стайна температура и след това започнете да разточвате.
2. Любителите на шоколада могат да добавят към меденките 2-3 лъжици какао, така те ще придобият приятен шоколадов цвят и ще имат по-наситен вкус.
3. Меденките имат доста дълъг срок на годност. В метална кутия издържат един месец, а ако искате да им придадете малко свежест, от време на време слагайте парченце ябълка в кутията.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!