У чените са установили, че чиния с пресни ягоди може да предотврати мастните натрупвания, които причиняват инфаркти и инсулти. Експерти в областта са установили, че богатите плодове на витамин С, предпазват от фатални запушвания на артериите, причинени от високите нива на холестерол.
Според експерти, ползите от този плод могат да се усетят час, след консумацията му.
Изследователи от "Setsunan University" в Осака, Япония, изследват в какъв период след консумацията на ягоди, организмът ще усети положителните ефекти.
От университета правят проучване: Те дават на 23 здрави, млади жени по 500 г. ягодово пюре или сладка напитка. Половин час по-късно, са взимали кръвни проби на жените, а процесът се повтарял на всеки 30 минути в продължение на четири часа. Резултатите показли, че при групата, на която са дадени ягоди, има по-малко признаци на натрупване на липопротеини с ниска плътност (LDL), отколкото при тези, на които е дадена сладка напитка.
LDL е вредна форма на холестерол, която може да доведе до стесняване и запушване на кръвоносните съдове, обясняват експертите и допълват, че образувалите се впоследствие съсиреци могат да предизвикат инфаркт или инсулт.
Ползите на плода се проявяват в рамките на един час след консумацията на ягодовото пюре и продължават поне четири часа след това, заявяват от "Setsunan University". "Ягодите са важен източник на хранителни вещества, а изследванията показват, че високата консумация на такива плодове е свързана с намален риск от сърдечносъдови заболявания."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!